Egy román író bepereli Victor Pontát, aki fasisztának és neonácinak nevezte őt

Bepereli Mircea Mihaies román író Victor Ponta román miniszterelnököt, aki “öreg fasisztának” és “neonácinak” nevezte a Román Kulturális Intézet (ICR) volt alelnökét – jelentette csütörtökön a B1 román hírtelevízió.

 

Ponta ellenzi, hogy Traian Basescu államelnök állami kitüntetést adományozzon az ICR három volt vezetőjének, köztük Mihaiesnek. Ezért nem ellenjegyezte Basescunak a kitüntetések adományozásáról szóló elnöki rendeleteit.

Ponta a sajtó kérdésére, hogy miért utasította el a dokumentumok aláírását, elmondta: “voltak ott olyan személyek, akik románellenes, sőt fasiszta véleményeknek adtak hangot, például Mihaies, aki szélsőjobboldali, egy öreg fasiszta. (…) Íme Romániában is léteznek neonácik” – fűzte hozzá Ponta.

A kitüntetésekkel kapcsolatos botrány azután robbant ki, hogy a román elnöki hivatal szerdán bejelentette: az alkotmánybírósághoz fordul Traian Basescu, mert Ponta az ellenjegyzés megtagadásával lényegében vétójogot gyakorol, és megakadályozza az elnököt abban, hogy kitüntetést adományozzon, holott elsősorban őt illeti meg ez a jogkör – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

Az idén a második és egyben utolsó elnöki mandátumáról leköszönő Basescu az elmúlt időszakban több személynek adományozott állami kitüntetést. Ezek sorában szerepelt többek között a Román Kulturális Intézet volt elnöke, Horia Roman Patapievici filozófus és esszéíró, valamint Mihaies. Ők 2005 és 2012 között vezették a román kultúra külföldi képviseletére hivatott intézményt, eltávolításukra azt követően került sor, hogy hatalomra került a Victor Ponta vezette kormány. Leváltásukat széleskörű tiltakozás kísérte Romániában és külföldön egyaránt.

Ponta csütörtökön azzal indokolta döntését, hogy magas rangú állami kitüntetést az államnak, és nem egy politikai vezetőnek tett szolgálatokért kell adományozni. A miniszterelnök szerint az érintettek a közpénzzel sem bántak kifogástalanul, amit szerinte bizonyít egy számvevőszéki jelentés, amely az ICR-nél feltárt pénzügyi rendellenességeket tartalmazza.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.