Rekordáron kelt el a Sotheby’s aukcióján a mesés kasmíri zafír

A vártnál is magasabb áron, 5,1 millió dollárért (1,13 milliárd forintért), vagyis karátonkénti rekordáron kelt el a Sotheby’s aukciósház tavaszi New York-i ékszerárverésén egy platinába foglalt, baguette-csiszolású fehér gyémántokkal díszített 28,18 karátos kasmíri zafír.

 

A smaragdcsiszolású, négyzet alakú kék drágakővel díszített gyűrű az Oscar Heyman & Brothers műhelyében készült.

Fél éve hétmillió dollárért árvereztek el egy zafírt, az azonban a maga csaknem 115 karátos súlyával több mint négyszer nagyobb volt a most eladott kőnél, amelyben a Sotheby’s szerint az a különleges, hogy nem hőkezelt. A zafírokat ugyanis gyakran kezelik, hogy szebb legyen a színük. “Ez viszont kezeletlen, makulátlanul szép, a színe pedig lenyűgöző” – mondta korábban Frank Everett, a ház drágakő-kereskedelemért felelős vezetője. Az aukciót követően kiemelte, ilyen tisztaságú követ a szakemberek is csak kétszer-háromszor látnak pályájuk során.

A kasmíri zafírok esetében az eddigi karátonkénti rekord 175,821 dollár volt, amelyet a 26,66, illetve 20,88 karátos Richelieu-zafírokért fizettek tavaly novemberben a Sotheby’s genfi ékszerárverésén. Ezt írta felül a keddi aukció, amelyen 180 700 dollárra (40,12 millió forintra) módosult a drágakő karátonkénti rekordára.

A vártnak megfelelő 6,1 millió dollárért (1,35 milliárd forintért) kelt el és ezzel az est legdrágább tétele lett egy intenzív fantázia narancsos rózsaszín – hivatalosan narancsos piros – gyémánt. A gyűrűbe foglalt párnacsiszolású gyémánt 15,23 karátos, tisztaságát tekintve pedig a negyedik legjobb kategóriájú, vagyis nagyon apró zárványok vannak benne. Különlegesen nőiesnek tartott színe miatt azonban értékét 6-7 millió dollárra taksálták. A vevő egy amerikai gyűjtő.

Kalapács alá került a platinába, 18 karátos aranyba és gyémántokba foglalt El Dorado-smaragd is, egy 36,53 karátos, színét, súlyát és tisztaságát nézve egyaránt kivételes smaragdcsiszolású kolumbiai drágakő, amelyért végül 2,165 millió dollárt (480,66 millió forintot) adtak.

Egy Harry Winston-féle 17,40 karátos gyémánt és platina gyűrűért 569 ezer dollárt, míg egy márkizcsiszolású, 7,51 karátos színtelen, belül tökéletes gyémántért ennél is többet, 653 ezer dollárt fizettek.

A ritkaságok között szerepelt egy sárgagyémánt gyűrű, amelyért annak ellenére is 150 ezer dollárt reméltek, hogy a kő maga csak az összeg negyedét éri. Az ékszer különlegessége a foglalat, amelyet száz éve maga Louis Comfort Tiffany tervezett és készített. Az ékszer végül 185 ezer dollárért cserélt gazdát.

Az aukció összbevétele meghaladta a 44,31 millió dollárt (9,83 milliárd forintot), vagyis az előzetesen várt 37 milliónál jóval több pénz folyt be.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.