Színhatások

(Budaörs, 2014. április 26. – Budaörsi Infó) Ha valami változást szeretnénk az életünkben, sokan vagyunk úgy vele, hogy a lakás megszépítésével kezdünk. Először csak átrendezünk, majd jön a kritikusabb rész, a festés. A szakértők azt mondják, hogy a lakásunk színe sokban meghatározza közérzetünket, viselkedésünket és még egészségünket is. Ezek az állítások után kutakodva találtunk néhány elképzelést arról, hogy melyik szín, mit is jelent, és milyen hatást válthat ki. Olvassák el a cikkben, és már lehet, hogy indulnak is a festő ecsetért.

Piros

A piros közkedvelt szín, hiszen egy valóban szenvedélyes, izgalmas árnyalat, azonban nagy felületen alkalmazva emelheti a vérnyomást, feszültséget, ingerültséget okozhat. Ha esetleg keringési panaszai vannak, vagy nehezen tud kikapcsolni, akkor a piros szín kerülendő.

Különösen nagy felületen alkalmazva a piros egyébként is merész választás, inkább kiegészítőkön javasolt a használata, vagy olyan szobákban, ahol kreatív, alkotó tevékenységet folytat.

 

Lila

A lila színt a pompa és az előkelőség, sőt az érzékiség színének tartják, ezért a hálószobába például akár a pirosnál is jobb választás lehet, hiszen a pihenést sem zavarja. Ugyanakkor a lila elősegíti a befelé fordulást, az elmélkedést, így azoknak, akik hajlamosak a depresszióra, a csüggedésre vagy a pesszimizmusra, a nagy felületen használt lila szín nem feltétlenül tesz jót.

Ha mégis ragaszkodna hozzá, válasszon világosabb, vibrálóbb árnyalatot, vagy egészítse ki zölddel, ami merész, de meglepően mutatós választás a sötétebb lila árnyalatokkal is, és kicsit élőbbé, élénkebbé teszi azokat.

 

Fekete

A fekete szín elegáns, és újabban ma már az sem számít tabunak, hogy akár egy egész falfelületen használják.

Ilyenkor azonban mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen kiegészítőket választ mellé, mert a túl sok fekete, különösen tiszta fehérrel párosítva talán jól mutat egy magazinban, de steril hatást kelthet a valóságban, és ez búskomorrá tehet, megakadályozza a kreatív munkában, bénítóan hathat.

 

Sárga

A naphoz legközelebb álló szín csupa energia és vibrálás, érdemes olyan helyeken használni, ahol együtt van a család, vagy valamilyen kreatív tevékenység zajlik.

Nem árt azonban tudni, hogy a narancshoz hasonlóan a sárga is hatással lehet az emésztőszerveidre, aki érzékeny erre a területre, annál gyomorfájást okozhat a túl nagy felületen alkalmazott, állandóan sugárzó, vibráló, sosem nyugvó szín.

 

Kék

A kék nyugodt, kiegyensúlyozott, és nagyon kellemes árnyalat, ráadásul jól társítható más színekkel, azonban mivel hideg árnyalatról van szó, fázóssá tehet, ami ugyan önmagában nem betegség, de nagyon kellemetlen állapot.

Ha sok a kék a lakásban, és mindig úgy érezheti magadát, mint akiben valamilyen betegség bujkál, próbálja a szobát melegebbé tenni egy kis barnával, ami nagyon szépen harmonizál a kék minden árnyalatával.

 

Fehér

A legtöbben azt gondolnák, a fehér egy unalmas szín, pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy ma már csak azok használják ezt, akik nagyon is tudatosan keresnek egy tiszta, jól variálható árnyalatot, amihez minden stílus passzol. A fehér szín higgadtságot, nyugalmat áraszt, segít rendszerezni a gondolataidat és megőrizni a higgadt, józan gondolkodásodat.

Mivel a fehér színhez mindenféle kiegészítő illik, érdemes időnként lecserélni a textíliákat, hogy felpezsdítsd egy kicsit a lakást. Ez ösztönzően hat a kreativitásodra és jobb lesz a közérzeted, ellenkező esetben túlságosan belesüppedhetsz az általános nyugalomba, és kevésé leszel produktív.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.