Modern magyar kereskedelmi plakátokból nyílt kiállítás

A két világháború közötti időszak mintegy 110 művészi plakátja, köztük Bortnyik Sándor, Kassák Lajos és Berény Róbert reklámgrafikái mellett korabeli tárgyak is szerepelnek az Iparművészeti Múzeum péntektől látható új kiállításán.

 

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményéből származó plakátok az Iparművészeti Múzeum saját anyagával, valamint köz- és magángyűjteményekből való kisnyomtatványokkal és tárgyi elemekkel egészülnek ki.

Siklós Péter, az IM általános főigazgató-helyettese a kiállítás csütörtöki budapesti sajtóbejárásán elmondta, hogy 1930 áprilisában – éppen azon a helyen, ahol a mostani kiállítás látható – rendezték meg a Magyar Könyv- és Reklámművészek Társaságának bemutatkozó tárlatát 28 művész részvételével, köztük Moholy-Nagy Lászlóval, Molnár Farkassal, Bortnyik Sándorral és Berény Róberttel, akinek az egyik plakátrészlete látható az IM mostani kiállítását népszerűsítő poszteren is.

Siklós Péter felidézte, hogy a mostani kiállítás alapját képező anyag 2009-ben nagy sikerrel mutatkozott be a spanyolországi Valenciában, majd Sevillában. Ez az anyag a mostani tárlatra például plakáttervekkel, nyomtatványokkal, meghívókkal, folyóiratokkal, fotómontázsokkal és olyan fogyasztási cikkekkel és műszaki újdonságokkal bővült ki, amelyek a tárlat plakátjain is megjelennek.

Plakátok a Merészebb, mint a festészet - A modern magyar kereskedelmi plakát 1924-1942 című kiállítás sajtóbejárásán az Iparművészeti Múzeumban 2014. április 24-én. A két világháború közötti magyar plakátművészet alkotásait bemutató tárlat április 25-től július 27-ig tekinthető meg. MTI Fotó: Kovács Tamás

Plakátok a Merészebb, mint a festészet – A modern magyar kereskedelmi plakát 1924-1942 című kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Boka László, az OSZK tudományos igazgatója elmondta: a könyvtár plakát- és nyomtatvány-gyűjteménye csaknem százezer posztert számlál mások mellett olyan alkotóktól, mint Kassák Lajos vagy a Macskássy-testvérek. Hozzátette: ez a gyűjtemény mennyiségét és művészi értékét tekintve is egyedülállónak számít.

Bakos Katalin, a kiállítás kurátora elmondta: a kiállítás anyaga az 1924 után bekövetkezett újításokra koncentrál. “Ekkortól érvényesülnek a magyar alkalmazott grafikában a Bauhaus és a konstruktivizmus modern tervezési elvei” – hangsúlyozta a kurátor.
A kiállításon feltűnnek a két háború közötti korszak modern életmódjának kellékei, a Flora szappan, a Modiano szivarpapír, valamint a népszerű Standard rádió fejhallgatóval és hangszóróval. Emellett korabeli fürdősapkák, fürdőruhák és katalógusok is szerepelnek a tárlaton.

A magyar plakátművészet legjobbjait felvonultató, július 27-ig nyitva tartó kiállítást a korszakot idéző archív fotók, valamint a vetítőhelyiségben játszott egykori filmhíradó-részletek kísérik.

Bakos Katalin mellett az OSZK részéről Katona Anikó, az IM-ből pedig Reichart Dóra kurátorok állították össze a kiállítás anyagát.

A két világháború közötti magyar plakátművészet alkotásait bemutató tárlat április 25-től július 27-ig tekinthető meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.