Százak Tanácsa: az életminőség javítása az egyik legnagyobb kihívás

Az életminőség javítását tekinti napjaink egyik legnagyobb kihívásának a nemzeti gondolkodású értelmiségieket maga köré gyűjtő Százak Tanácsa.

 

Az 1996-ban alakult budapesti székhelyű közhasznú egyesület szerdai kaposvári konferenciáján felszólalók azt elemezték, milyen hatással vannak az életminőségre az élelmiszerek, a néphagyományok, a kulturális értékek, vagy a sport, és mindez miként hat a testi és lelki egészségre, a társas kapcsolatokra.

Szijártó István, az egyesület ügyvivő elnöke azt mondta, “már csak unokáink érdekében sem szabad hagyni, hogy kiüresedjenek emberi kapcsolataink, illetve nemzeti összetartozásunk érzése”.

Hozzátette: “magyarnak lenni (…) különleges lelkiállapot, és jó lenne, hogyha ezt erősítenénk egymásban”.

Márai Géza agrármérnök, egyetemi docens előadásában az élelmiszerek életminőséget befolyásoló, az egészségre gyakorolt hatásáról beszélt. A szakember szerint az életminőség szempontjából rendkívül sok a rossz minőségű élelmiszer, aminek az egyik oka az, hogy “a termőföldet egyelőre csak vagyoni oldalról vizsgáljuk”.

Úgy tűnik, az Európai Unió döntéshozói inkább a géntechnológiát, a multik nagy érdekeltségeit erősítik a sokféleség, a helyi termékek, a kertkultúra erősítése helyett. Az államnak támogatnia kell az éghajlathoz, a környezethez alkalmazkodó növénytermesztést, a magyar alapanyagokra alapozó, nagyobb feldolgozottságú termékeket előállító élelmiszergazdaságot – tette hozzá a szakember.

Bardócz Zsuzsanna biológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora arról beszélt, hogy az elmúlt fél évszázadban teljesen átalakult a növénytermesztés, új elemként jelent meg a növények genetikai módosítása. Ezt sokan veszélyesnek gondolják, sokan nem – jegyezte meg, majd arra hívta fel a figyelmet: nem tudjuk egyelőre, még a táplálkozástudósok sem, hogy milyen változásokat hozunk létre az egészségünkben, ha megváltozatjuk a növények genetikai állományát.

Fontos lenne, hogy helyben termelt, lehetőleg vegyszermentes növényi és állati táplálékot fogyasszunk – hangsúlyozta, hozzátéve: “a mezőgazdaságnak elsődleges feladata az kell legyen, hogy egészséges táplálékot állítson elő, és nem az, hogy a gazdáknak (…) profitot termeljen”.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a tanácskozás résztvevőit köszöntő beszédében kiemelte: a Kaposvári Egyetemmel közösen indították el a helyi termelőket és termékeket támogató programot, amelynek keretében Kaposvár Kincse védjeggyel látják el a minőségi élelmiszereket. Ez garantálja, hogy biztonságos termékek kerülnek az asztalra, másrészről a helyi gazdaság is élénkül – hangsúlyozta a polgármester.

A Százak Tanácsának konferenciáján elhangzottakból összefoglaló készül, amelyet a tudósok a döntéshozók figyelmébe ajánlanak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.