Húsvéti érdekességek

(Budaörs, 2014. április 20. – Budaörsi Infó) Napjainkban már kevesen tartják meg a nagyböjtöt húsvét előtt, viszont nagyon sok szokás van, ami még élénken él a köztudatban. Országonként más és más szokások jellemzőek az ünnep közeledtével. Összegyűjtöttünk néhány szokást a húsvéttal kapcsolatban, olvassák el cikkünkben, hogy más országokban miként ünnepelnek. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

 

Olaszország

Agnellino – a jól megsült bárány az olaszok különlegessége ezekre a napokra, amit articsókával és borssal tálalnak. Egyes területeken korona formájú, színes, tojás alakú cukorkával díszített kenyeret szolgálnak fel. Emellett, megszentelt tojásokkal kínálják a vendégeket. Legtöbbször, csirke vagy nyúl formájú kenyérben tartják a tojásokat.

 

Hollandia

A hollandok tojással és virágokkal díszítik húsvétkor az asztalt. Egy édes, mazsolával töltött, úgynevezett Paasbrood kenyeret, egy hagyományos készítményt szolgálnak fel.

 

Franciaország

A templomok harangjai nem szólnak nagypéntektől egész húsvét vasárnapjáig, amivel tisztelegnek a Jézus által átélt szenvedés előtt. Azt mondják, hogy ez idő alatt a harangok Rómába mennek, ahonnan ajándékokkal, főleg tojásokkal térnek vissza. Amikor húsvétkor végre megcsendülnek a harangok, a gyerekek kiszaladnak az utcára, hogy meghallgassák a visszatérésüket. Ezekben a napokban a köszönési forma a „Heureuses Paques” (Kellemes húsvéti ünnepeket!). A húsvéti nyuszi neve Pierre LeBunnee.

Svédország

Virágvasárnappal kezdődik a nagyhét, hogy megemlékezzenek Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról. Szokás, hogy az emberek fűzfaágakat visznek a templomba, melyek a babért helyettesítik. Egy hétig a házban tartják, hogy kivirágozzanak a melegben. Természetesen babonák is kapcsolódnak ehhez a periódushoz. Úgy tartják, hogy a boszorkányoknak különleges erejük van ebben az időszakban, főleg a fekete mágiának. Egy nappal húsvét előtt, a fiúk és lányok boszorkány ruhába öltözve látogatják meg a szomszédokat, húsvéti képeslapokat adnak nekik, édességet vagy pénzt kapva cserébe. Az ország nyugati részében az a szokás, hogy a postaládában vagy az ajtó alatt hagyják a levelet, így a feladó ismeretlen marad. Az élénk színű főtt tojás feltétlenül része a svédek erre a periódusra jellemző menüjének.

 

Németország

Németországban, különböző hagyományos módon megfestett tojásokat ajándékoznak egymásnak a barátok. Azt mondják, hogy szerencsét hoz, ha zöldeket eszel a húsvét előtti csütörtökön. Húsvét estéjén tüzeket gyújtanak a dombokon.

Mexikó

A mexikóiak főleg katolikusok, a nagyhét és a húsvét jó időszak a szabadság eltöltésére, ezért manapság tele vannak ilyenkor az autópályák. Ebben a két hétben a diákok nem tanulnak, a bankok és intézmények be vannak zárva, azonban a legtöbb turisztikai iroda folytatja aktivitását. A húsvéti nyuszi nincs jelen Spanyolországban, legfeljebb a szupermarketekben.

 

Kelet-Európa

Ezekben az országokban a tojásfestés hagyománya a középkorig vezethető vissza.

Jugoszláviában XV-t írnak a tojásokra, ami a „christos valkrese” (Krisztus feltámadt) mondatot jelképezi.

A lengyelek templomba viszik a húsvéti készítményeket, hogy a pap megáldja, majd ezeket tálalják az első húsvéti étkezéskor.

Oroszországban, különleges, úgynevezett blini dessertet készítenek.

A bárány felszolgálása a húsvéti időszakban jellemző az összes európai országra.

 

Görögország

Szokás, hogy az emberek úgy távoznak a templomból, hogy kezükben égő gyertyát tartanak. Úgy tartják, hogy a fény szerencsét hoz, ha nem alszik el hazáig. Ezekben a napokban egy különleges kenyeret, „Jézus kenyerét” fogyasztják. A kenyér közepén egy keresztforma van, a szélén pedig tojásformákkal van díszítve. A húsvéti étkezés délután kezdődik, elhúzódva késő estig.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.