Bűnmegelőzési tanácsok a Budaörsi Rendőrkapitányságtól – Az Internet vonzó, de veszélyes!

(Budaörs, 2014. április 16. – Budaörsi Infó) Napjainkban szinte létezni sem lehet Internet nélkül. Ez nem is lenne baj, ha az mindig biztonságos lenne. Egyes weboldalakon a fiatalok olyan tartalmakkal találkozhatnak, amelyek veszélyt rejtenek számukra. A felnövekvő nemzedék napról-napra otthonosabban mozog az Internet világában.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők ugyan megtanítják a gyerekeket arra, hogy miként kezeljék, ha az utcán találkoznak egy rosszindulatú emberrel, de az Interneten zajló hasonló szituációk elkerülésére ők sincsenek felkészülve. Nagyon fontos, hogy az ilyen oldalak elkerülése érdekében a szülő irányítsa gyermeke internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését, legyen a segítségére és együtt fedezzék fel azokat a honlapokat, amelyek számára érdekesek, hasznosak és szórakoztatóak.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében nagyon fontos:

• szülő irányítsa a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését;

• legyen a gyermek segítségére és fedezzék fel együtt azokat a honlapokat, amelyek a számára érdekesek, hasznosak és szórakoztatóak;

• lényeges az is, hogy a szülő mindig legyen érdeklődő akkor, ha a gyermek valamilyen, általa felfedezett netes újdonságról számol be. Az ilyen beszélgetések segíthetik az igényes internetezés kialakítását;

• alkalmazzon szűrőprogramokat a biztonságosabb internetezés érdekében;

• az ilyen alkalmak lehetőséget teremtenek arra is, hogy gyermekünkben tudatosítsuk, hogy a zavaró, nem tetsző oldalakat egyszerűen csak hagyja el, hiszen az internetezés szabadsága éppen arra jó, hogy azt tekintsük meg, ami számunkra hasznos és helyes;

• amennyiben a tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják az interneten keresztül, azonnal forduljon a rendőrséghez!

 

Ajánlás a gyermekeknek:

– A megadott elérhetőség csak a legfontosabb, szükséges adatokat tartalmazza.

– Soha ne add meg a lakcímedet, telefonszámodat!

– Lehetőleg mindig más regisztrációs nevet és jelszót használj!

– Soha ne jelöld be a „jelszó megjegyzése” részt, ugyanis ezt követően bárki könnyedén beléphet a személyes adatlapodba az oldal megnyitását követően.

– Letöltések alkalmával figyelj, hogy csak olyan tartalmat tölts le, ami nem tilos, mert az illegális tartalom letöltését a törvény bünteti!

– Internetkávézóban vagy wifi pontról ne intézz személyes ügyeket!

 

Internetfüggőség

Nem az influenzáról vagy a gyomorrontásról, még csak nem is egy komoly, gyógyíthatatlan betegségről van szó. Mégis érdemes elgondolkodni azon, mi vajon nem szenvedünk-e még ettől a betegségtől! Ha megfertőz bennünket, nem érzünk fájdalmat, nem vagyunk rosszul, legalábbis fizikailag nem. Akkor hát mi ez?

Azok a tinédzserek, akik az internetet olyan sokat használják, hogy mindennapi tevékenységük elvégzését és a döntéshozási képességüket is megzavarja, már függővé válthattak. Ugyan az internetfüggőség meghatározása eltérő, de általánosan az alábbi tüneteket foglalja magában: az eltervezettnél jóval több idő eltöltése internetezéssel; az internethasználat csökkentésére való képtelenség; belefeledkezés az online tevékenységbe; valamint az internethasználat csökkentésével járó tünetek (pl. a nyugtalanság, az unatkozás, vagy az ingerlékenység), amelyek akkor jelennek meg, ha valaki pár napig nincs „online”. Jelenleg már megfontolás alatt van, hogy a Mentális Rendellenességek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvének 2012. évi kiadásában– kézikönyv, mely a mentális betegségek bibliája és az Amerika Pszichiátriai Társaság jelenteti meg– már szerepelni fog az internetfüggőség, mint diagnosztizálható betegség!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.