Családi programok és tárlatvezetések a Magyar Nemzeti Galériában

Családi programokkal és rendhagyó tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket áprilisban a Bálint Endre (1914-1986) festő- és grafikusművész életmű-kiállításhoz kapcsolódva a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

 

A szombati családi nap látogatói együtt fedezhetik fel a Bálint-szótár mesés alakjait és motívumait, például a legendás Vitéz János bábut vagy a szentendrei ablakmotívumot az ördögvillával. Az alkotni vágyók a kreatív műhelyben el is készíthetik mindezeket és megfigyelhetik a művész alkotásain visszatérő motívumokat, különleges technikákat, anyaghasználatot. Ezen a napon Zöldy Z Gergely látványtervező tart rendhagyó tárlatvezetést, amelynek résztvevői kulisszatitkokat tudhatnak meg a Bálint Endre életművét és szellemét rejtő térről – közölte a múzeum az MTI-vel.

Szintén rendhagyó tárlatvezetéseken mutatják be a Bálint-életmű egy-egy fejezetét: április 15-én Halász Rita művészettörténész Bálint Endre és az Európai Iskola kapcsolatára, 29-én Bellák Gábor művészettörténész a párizsi időszakra, míg május 6-án Gimesy Péter művészettörténész a Bálint-szótárra összepontosít.

A 8-13 éves korosztályt április 17-én várják tárlatvezetésre, 27-én Schilling Sára művészettörténész tart előadást “Arany és fekete. Bálint Endre bibliája” címmel. Bálint Endre franciaországi éveinek legnagyobb szabású alkotása az 1958-ban az Édition Labergerie kiadásában megjelent Jeruzsálemi Biblia illusztrálása. A 45 egész oldalas színes, valamint 1250 arany-fekete szövegközti illusztrációt tartalmazó díszkiadás mellett a grafikák számos eredeti lapját és Marc Chagall bibliaillusztrációit külön tematikus blokkban tekinthetik meg az érdeklődők a tárlaton.

A május 11-ig látogatható kiállítás mintegy 350 festményt, kollázst, monotípiát és objektet vonultat fel, amelyek közül számos mű külföldi, főleg párizsi gyűjteményekből érkezett. Bálint művészi korszakait saját művei mellett magyar és külföldi kortársai – Vajda Lajos, Czóbel Béla, Georges Braque, Marc Chagall, Pablo Picasso, Max Ernst – alkotásainak bemutatásával, dokumentumokkal, fotókkal, filmekkel, illetve alkotói miliőjével és párizsi műteremszobájának rekonstruálásával idézi fel a tárlat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.