Dr. Szabóné Müller Timea: „A lehetőségek elmennek a város mellett”

(Budaörs – 2014. április 05., Budaörsi Infó) Dr. Szabóné Müller Tímea új generációs politikus, az “MSZP megújulásának egyik megtestesítője, Pest megye nyugati kapujának Összefogás jelöltje” szerkesztőségünk vendége volt, akivel elképzeléseiről, a járási hivatalról és Budaörsről beszélgettünk a választások kapcsán.

 

Kérem mutassa be az ön által képviselt együttműködés lényegét.

„A mi együttműködésünk öt szervezet együtt működése. A demokratikus oldalon lévők koalíciójáról van szó, nagyon sokféle szervezet fogott össze. Ezt a sokszínűséget egy óriási értéknek tartom. A Magyarországot az utóbbi időszakban leginkább rossz irányba fordító folyamat ellen, hátrébb tudott mindenki lépni a saját önmegvalósítási szándékától, a saját egyéni érdekeitől.

Ez egy egyedülálló folyamat a rendszerváltás óta, hogy egy ilyen típusú együttműködést mielőtt megtörtént volt a választás össze lehetett hozni. Egy nagyon nehéz szituációban vagyunk, hisz az új választójogi törvény, a keretrendszer mindenféle szempontból nagyon nehéz helyzetbe hozott minket. Viszont tudtunk találni egy olyan közös nevezőt minden szakpolitikai kérdésben és Magyarországot érintő nagy stratégiai kérdésben, amit mindenki elfogadott.”

 

Kik azok, akiknek előnyére válhatna a változás?

„Öt olyan társadalmi csoport van, akik biztosan jobban fognak járni a Mesterházy kormány

működésével. Ezek a gyerekek, a nők, a kis- és középvállalkozások, a munkavállalók és a nyugdíjasok. Ők azok a csoportok, akik leginkább megszenvedték az elmúlt időszakban a Fidesz kormányzását és hatalomgyakorlását. Ezért szeretnénk egy perspektívát, egy irányt, egy olyan reménysugarat kínálni nekik, ami az ő helyzetüket nagymértékben javítja.

Az egészségügy és az étkeztetés területére nagyon oda kell figyelni. Budaörs és környékén nagyon sok nő vállal gyermeket, de dolgozni is szeretne, ezért fordítottunk az elmúlt időben nagy hangsúlyt a bölcsődei ellátásra. A baloldali alternatívában az van, hogy mi szeretnénk megteremteni, hogy mindenki eldönthesse, mit szeretne. Nem az a feladatunk, hogy döntsünk az emberek helyett, hanem elfogadni a döntéseiket. Ez a célunk, bízni az emberekben.”

 

Melyek azok a problémák, amelyek jelenleg megoldásra várnak országosan és Budaörsön?

 

„Az hogy a Fidesz a kormányon van. Nekik már nem hibáik vannak, hanem bűnük, mert ez már nem hiba. Tönkre tették ezt az országot. Ez meggyőződésem. Egy csomó olyan dolgot tettek, ami nem Európa felé, hanem Kelet felé viszi a különböző dolgokat. Olyan arroganciával és gúnnyal gyakorolták a hatalmukat, amit egy európai típusú demokratikus országban nem lehet tűrni.

Az hogy nincsen jog biztonság, és lassan az emberek elfogadják, hogy visszamenőleges törvények születnek, mert születtek – egy demokráciában ez nem normális! Csomó olyan törvény születik, ami egy-egy alkalomra, egy-egy emberre formálódik.

Például az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál a szakmai tapasztalatot kivették a vezetőnek a kritériumai közül. Így Lévai Anikó szobatársa erre a posztra sikeresen pályázhatott. Ezt látja Magyarország, látja Európa.

 

Milyen problémákat lát Budaörsön?

Budaörsön pedig az a legnagyobb probléma, hogy megnyirbálták a szabadságát a

városnak, pedig Budaörs szárnyalhatott, amíg megvolt engedve az, hogy úgy intézze a saját ügyeit, ahogy az itt lakók igényei jelentkeznek. Amíg ez lehetséges volt, addig minden lista elején volt Budaörs. Vegyük az oktatást. Nagyon sok ember azért költözik Budaörsre, mert bölcsődéink, óvodáink és iskoláink is kiválóak. Na de azt honnan tudják, hogy itt mire van szükség a klikkből?! Most már látjuk hogy nem lett sem olcsóbb, sem hatékonyabb a változás következtében semmi.

Hoffmann Rózsa letett egy kockát az iskolák elé, és a tanároknak ebbe kell beletuszkolniuk a gyerekeket, és ha kilóg a keze lába, akkor azt majd ‘le kell vágni’. Ha nem változtatunk ezen, akkor ez csak rombolást fog eredményezni. A járási központ ügye is hasonló. Elvitték a járási központot, és ez megint az önkényes hatalomgyakorlásnak az iskolapéldája. Gondolom, az azerbajdzsáni nagykövet sógornőjének kellett a lehetőség Budakeszin. Nem az a kérdés, hogy melyikünkön van a plecsni, hanem az, hogy ki tudja a lakosok érdekében jól csinálni a munkáját, hogy hol van az ehhez szükséges tudás!

Persze vannak más problémák is Budaörsön, tudjuk jól, mert a közlekedés, az oktatás, a gazdaságfejlesztés, mind nagyon fontos dolgok, de ha az okokra visszamegyünk, hogy vajon miért van probléma, akkor azt kell lássuk, hogy azért, mert a Fidesz roszszul, rossz szándékokkal, rossz érdekek mentén gyakorolja a hatalmát. Ami megszűnt az államigazgatásban: az a partnerség. A Fidesz első ténykedése volt, hogy mindenféle  partnerséget megszüntetett.

Úgy születnek nagyon komoly törvényeink, hogy nem kérdezik meg senki véleményét. Ha bárki azt gondolja, hogy ő tudja a tutit, és ezért nem kell megkérdeznie másokat, annak szerintem hihetetlen gyorsan el kell innen takarodni. Én ezért dolgozom. Nyolc évig voltam Budaörsön képviselő, így viszonylag sokat tudok a város mechanizmusáról. Én azért szeretnék dolgozni, hogy egy olyan kormány legyen Magyarországon, amelyik partnerként tekint például Budaörsre, és a többi településre is, és nem akar a helyettük dönteni olyan dolgokban,amik alapvetően a települések részvételével jobban megtehető. Az önkormányzatiságban hiszek, és hiszek abban, hogy minél alacsonyabb szintre teszünk egy döntési kompetenciát, annál inkább benne lesz az a tudás, ami az ott élők

tudása. Amit országosan orvosolni kell, hogy a Fidesznek menni kell, és nem történhet meg hogy legitimizáljuk ami az elmúlt években történt. Ellopták a magánnyugdíj-pénztárunkat. Atomtemetőt akarnak csinálni Magyarországból. Tönkre tették a teljes oktatási rendszert. A negyvenes éveiben lévő emberek és a vállalkozók is már csak külföldben gondolkoznak. Mindenkinek a felelőssége, hogy a választás napján akit tud azt próbálja meg aktivizálni. Mert el kell menni szavazni. Ha az ország 80%-a elmenne szavazni akkor tényleg azt lehetne mondani, hogy az ország ezt akarta.”

 

Miért szeretné megnyerni a a választást mint egyéni képviselő?

„Azért, hogy egyéni képviselőként partnerséget tudjak felajánlani mind az önkormányzatoknak, mind a civileknek, intézményeknek és lakosoknak. Csak azt látjuk, hogy az itteni többség veszekszik az országgyűlési képviselővel, abszolút ez látszik, hogy ezek itt elszórakoznak és a lehetőségek meg elmennek a város mellett. Ezt nem lehet hagyni. Ezért kell elzavarni a Fideszt, és ezért kell olyan képviselőt választani, aki helyben is tud lenni.”

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.