Csenger-Zalán Zsolt: „Végre felemelt fejjel lehet magyarnak lenni Európában”

(Budaörs, 2014. április 04. – Budaörsi Infó) Csenger-Zalán Zsolt, Zsámbék polgármestere, országgyűlési képviselő szerkesztőségünk vendége volt, akivel elképzeléseiről, a járási hivatalról és Budaörsről beszélgettünk az választások kapcsán.

 

Milyen problémák várnak megoldásra Budaörsön?

„Az ilyesmit mindig a Budaörsön élők tudják a legjobban, és az általuk választott önkormányzat. Magánemberként nekem Budaörsről hiányzik egy művelődési ház, ezt már 2006-ban is mondtam. Zsámbékon bár jóval kisebb lehetőségeink vannak, de mielőtt a városházához hozzányúltunk volna, az volt az első feladatunk hogy rendbe hozzuk a művelődési házat. Mert én úgy gondolom, hogy nem az emberek vannak miértünk, hanem mi az emberekért. Egy ennyire gazdag településen úgy gondolom, hogy erre mindenképp lenne igény. Ezen felül még valamilyen megoldás hiányzik a főút tehermentesítésére (Szabadság út – a szerk.).

Ha Budaörs regionális vezető szerepre törekszik, akkor a közlekedési kapcsolatokkal foglalkozni kell. Ma arról szól a történet, hogy lehetőleg ne jöjjön ide senki, ami egy érthető álláspont, viszont a pénzüket hozzák ide, költsék el itt, hisz abból van az iparűzési adóbevétel. Logikus álláspont, csak itt így ezek a dolgok kiütik egymást. Én azt gondolom, hogy ezt a problémát időszerű lenne megoldani.

A helyi önkormányzat látja ezt, és az itt élő emberek is. Ha hozzám a budaörsiek bármilyen kérdéssel, vagy kéréssel fordulnak, én nagyon szívesen segítek a magam erejével, tehetségével, ez így volt eddig is. Azt meg kell mondanom, hogy a polgármester úr talán egy alkalommal fordult hozzám, a járási központ kérdésében. Én akkor egy megoldást láttam ennek az ügynek az áthidalására, hogy Budaörs és Budakeszi egy-egy külön járás központja legyen. Hiszen a jelenlegi járásból Budaörsre, néhány települést kivéve, nem lehet eljutni közösségi közlekedéssel, illetve ha lehet, akkor nagyon bonyolultan, több átszállással. A településeinek elsöprő többsége azt kérte, hogy Budakeszi legyen a központ.

Tudom jól, hogy ez itt úgy van előadva, hogy azért nem Budaörs lett a járás központ, mert Wittinghoff Tamás az ellenzéknek az egyik prominens személye, ami ki is derül, hiszen független polgármesterként erősen kampányol az ellenzéki jelölt mellett. Nincs is ezzel semmi probléma, csak szerencsésebb lenne ha ezt mindig fel is vállalná, és nem a független álcájába bujkálna.

De nem erről van szó, hanem az átjutás problémájáról. Én azt javasoltam, hogy legyen két kisebb járás, hiszen Biatorbágynak és Törökbálintnak is jobb lett volna, viszont az lett a döntés, hogy a járások számát nem kellene a csillagos égig szaporítani. Nem az a célunk, hogy a bürokrácia nőjön, hanem egy egyszerűsített közigazgatásban gondolkodtunk. Én azt gondolom, hogy a budaörsiek ma már érezhetik, hogy egy kiemelt kormányablak van itt, amelyik este nyolcig is nyitva van, gyakorlatilag mindent el lehet intézni, megoldja ez a problémát. Ami Budakeszi szempontjából fontos, hogy a megnövekedett forgalomra és parkolási igényekre megoldást kell találnunk.

Én azt gondolom, hogy Budaörs járásközpont legyen inkább presztízskérdés volt a város számára. Az itt élők számára a bevételek nagyon fontosak, de nem biztos, hogy őket a bevétel növelés érdekli már, hanem sokkal inkább az életminőség javítása, hiszen nagyon komoly pénzek fölött diszponál Budaörs.”

 

Mit tudna ígérni a Budaörsieknek?

„Az iniciatívának Budaörsről kell elindulnia. Fontos a budaörsiek számára a közlekedési kapcsolat. Szerintem szerencsés lenne az egész térségnek egy jobb közlekedési kapcsolat Érd felé. Az lenne a jó, ha nem kellene bemenni Budapestre, ahhoz hogy egymástól néhány km-re lévő településekre átjussunk. Fontos lenne egy tehermentesítő út és a Művelődési ház.

Erre talán még pályázati forrásokat is igénybe lehetne venni. Én azt gondolom hogy budaörs megtehetné. Az összehasonlítás kedvéért vizsgáljuk meg Zsámbékot Budaörssel szemben. Zsámbék hatoda Budaörsnek, csak viszonyításként mondom, viszont Budaörs költségvetése 18-szoros. Mi építettünk egy bölcsödét és rendbe hoztuk a művelődési házat, ez olyan, mintha 18 bölcsödét és művelődési házat építene Budaörs. Nekünk is volt adósságunk, amit átvállalt a kormány, és a mi adósságunknak a 120- szorosát vállalta át a kormány Budaörstől Csak az összehasonlítás kedvéért és érdekességként.”

 

Miben tud Ön Budaörsnek segíteni?

„Abban amiben kérik és hagyják…, de ahhoz Wittinghoff Tamásnak félre kellene tennie a pártpolitikai megfontolásait. Én azt gondolom, hogy nagyon sokféle polgármesterrel együtt tudok működni, gyakorlatilag mindenkivel, még vele is. Nyitott lennék, de ahhoz valamilyen szándék kellene. Sajnos Wittinghoff Tamás kimondottan egy pártpolitikus típus, azt hiszem ezt a budaörsiek is tudják, de ha ők így szeretik, ám legyen, ezzel nincsen semmi probléma. Ez a budaörsiek döntése, tiszteletben kell tartani. Én a továbbiakban is azt tudom mondani, hogy én mindenképpen nyitott vagyok bármiféle együttműködésre.”

 

Kérem röviden mutassa be a programjuk lényegét.

„Elöljáróban elmondanám, hogy 2010-ben a tönk szélén állt az ország. Teljesen szétzilálódott a közigazgatástól kezdve a közpénzekig. Ezt sikerült teljesen új szemléletű gazdaságpolitikával, közigazgatással, alaptörvénnyel jó irányba fordítani. Megmenekültünk attól a csődtől, amibe bele esett Görögország, Írország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, hogy csak a súlyosabbakat említsük.

Az a politika amit Schiffer András annak idején „voodoo gazdaság politikának” nevezett, pedig szerintem akkor még nem tudott a bissau-gineai útlevelekről, és ez nyilván véletlen egybeesés. 2012-ig hallgattam a parlamentben a voodoozást, azóta egy hang sincs erről. Ahogy Brüsszel elismeri már ezeket a teljesítményeket, és ezt a másfajta szemléletet, azt hogy közteherviselés van, hogy a bankoknak a multi cégeknek egyes szektoroknak be kell szállni a közterhek a viselésébe. Ezt kénytelenek elfogadni.

Ma már az IMF is revidiálja a nézeteit, és a korábban kizárólag megszorításokon alapuló gazdasági orvosság csomagjába most már be-be kerülnek olyan dolgok, amiket mondjuk ki őszintén, hogy a világ is tőlünk tanult. Ezt több helyen alkalmazzák. Ez egy nagy átalakítás volt. Ezt tovább kell folytatnunk. Ahogy ezt a miniszterelnökünk megfogalmazta viszonylag egyszerű a programunk, egy szavas: „Folytatjuk”, vagy ha ezt bővebben és udvariasabban akarjuk kifejezni, akkor „Folytatni szeretnénk”.

Az én szívemhez ez az utóbbi megfogalmazás áll közelebb. Ugyanezt szeretnénk tovább csinálni. Ez sikeres volt, és ezt elismeri a világ is, és a magyar emberek is. Azzal együtt, hogy nyilván vannak olyan csiszolandó kérdések, javítandó problémák amelyek egy ekkora átalakításnál, bizony be-be csúsznak, senki nem hibátlan. A fő irány mindenképpen jó. Végre felemelt fejjel lehet magyarnak lenni Európában. Mi annyit tartanánk még fontosnak, hogy április 6-án választások vannak, jöjjenek el.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.