Tudták, hogy akár 30 ezer forintra is megbüntethetik a mobilozó kerékpárost!

(Budaörs, 2014. április 2. – Budaörsi Infó) A mobilt használó kerékpárosokra szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint az autósokra. Egy sofőr piros lámpánál vagy dugóban előveheti a telefonját, a bringás viszont nem.

 

Bár tisztában vannak a tilalommal, mégis sokan telefonálnak biciklizés közben.

Ha a bringást mobillal a kezében tetten éri a rendőr, minimum 15 ezer forint a büntetés.

A mobilozókhoz hasonlóan a zenehallgató kerékpárosok is veszélyben vannak, rájuk azonban nem tér ki külön a KRESZ.

Kézben tartott mobiltelefon használata vezetés közben fix bírsággal sújtható. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a rendőr helyszíni bírságot szab ki, akkor annak összege 15 ezer forint.  Ha feljelentéssel él, akkor a bírság 30 ezer forint.

Fontos, hogy betartsuk a szabályokat, mert senki nem örülne neki ha a tavaszi biciklizés büntetési csekkek kifizetésével végződne.  Vegyük figyelembe, hogy a kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű esetében: járművezetésre alkalmas állapotban kell lenni (tehát ittasan kerékpározni sem szabad) és ismerni kell a KRESZ szabályokat

A KRESZ változás teljes szövege Magyar Közlöny 2009. 185. számában található, amely erre a linkre kattintva letölthető. A 45257 számozású oldaltól olvashatók a módosult KRESZ szabályok.

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.