Vatikáni bíróság elé kerül a Szent Péter-bazilika kupoláján tüntető olasz vállalkozó

Vatikáni őrizetben van az a trieszti vállalkozó, aki három napon át a Szent Péter-bazilika kupoláján, 135 méter magasban tüntetett az Európai Unió ellen. A tervek szerint szentszéki bíróság elé állítják – közölte Federico Lombardi vatikáni szóvivő kedden.

 

Tájékoztatása szerint a vatikáni biztonsági szolgálat által hétfőn este őrizetbe vett férfi az éjszakát a pápai állam területén levő börtönben töltötte. Pietro Marcello Di Finiziót, aki már negyedszer demonstrált a bazilika kupoláján, nem adták ki az olasz hatóságoknak, jelenleg is a vatikáni zárkában van.

A 47 éves férfi szombaton jutott fel a Szent Péter-bazilika kupolájára. A trieszti vállalkozó belépőjegyet váltott, a turistákkal együtt felment a kupolába, majd az egyik ablakon kimászott. Tapasztalt hegymászóként az ablak külső pereméhez rögzítette magát, és itt töltött két éjszakát is. Csak hétfőn sikerült rávenni arra, hogy hagyjon fel tiltakozási akciójával.

tunteto_vatikan_2014apr1_Di_Finizio

A kupolára kiakasztott transzparensen a férfi Ferenc pápa és Giorgio Napolitano olasz államfő segítségét kérte a Bolkenstein-direktívával és az Európai Unió szociális “hentespolitikájával” szemben. A férfi biztonságára a vatikáni biztonsági szolgálat emberei és az olasz tűzoltóság felügyelt.

Di Finizio jó ismert Olaszországban. 2012 júliusában mászott fel először a Szent Péter-bazilika kupolájára, akkor is az európai szolgáltatási piacot szabályozó Bolkenstein-direktíva ellen tiltakozva. Az egykori strandtulajdonos szerint az uniós liberalizáció tönkreteszi az olasz vállalkozókat. 2012 októberében és novemberében ismét felmászott a kupolára az euró, Mario Monti kormánya, az európai és az olasz megszorítások és a multinacionális cégek ellen tüntetve.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.