Ellopták Benes volt csehszlovák elnök bronz mellszobrát

A dél-csehországi Sezimovo Ústí kisvárosban a hét végén ellopták Edvard Benes (1884-1948) egykori csehszlovák köztársasági elnök bronzból készült mellszobrát – közölte a cseh rendőrség hétfőn. A fél méter magas és mintegy 50 kilogramm súlyú alkotás értéke több százezer korona.

 

Az 1947-ben készült mellszobor Benes egykori villájának parkjában állt, ahol a politikus sírja is található. Edvard Benes többnyire ebben a villában töltötte szabadságát és itt érte a halál is az 1948-as kommunista hatalomátvétel után, amikor lemondott elnöki tisztségéről. Aktív politikusként számos magas rangú külföldi vendégét is Sezimovo Ústíben fogadta.

Benes személyes óhaja volt, hogy villája kertjében temessék el. Felesége, Hana Benesová a hetvenes évek elején bekövetkezett haláláig lakott a villában, amelynek kertje a szocialista évtizedekben zárva volt a nagyközönség elől. Benesová halála után a villa kormányzati üdülőközpontként szolgált egészen az 1989-es rendszerváltásig.

A cseh hatóságok és a történészek szerint sírgyalázás történt. A hatóságok az állítják, hogy az utóbbi évtizedekben ilyen támadás a cseh történelmi emlékhelyek ellen nem volt.

A rendőrség azt valószínűsíti, hogy a tolvajok vagy értékesíteni akarják a bronzot, vagy pedig egy gyűjtő megrendelésére loptak.

“Minden eshetőséget – a vandalizmustól egészen a gyűjtőkig – megvizsgálunk” – közölte Miroslav Doubek dél-csehországi rendőrségi szóvivő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.