Milliárdokat koboztak el a kínai csúcsvezetés volt kulcsemberének környezetéből

Körülbelül 90 milliárd jüan (3250 milliárd forint) értékű vagyont koboztak el a kínai hatóságok annak a Csou Jung-kangnak a családtagjaitól és közeli munkatársaitól, aki a közelmúltig az ország egyik legbefolyásosabb és legnagyobb hatalmú politikusa volt – számolt be a South China Morning Post című lap vasárnap.

 

A kommunista párt kilenctagú csúcsvezetésében Csou Jung-kang a belbiztonságot és az igazságszolgáltatást felügyelte 2012 novemberéig, Hu Csin-tao pártfőtitkár vezetése alatt.

A 71 éves Csouról már hónapok óta széles körben elterjedt, hogy korrupciós vizsgálat zajlik ellene és közeli családtagjai ellen. Hivatalosan ezt nem erősítették meg, és a parlament márciusi ülését követő kormányfői sajtótájékoztatón részt vevő riportereket külön figyelmeztették, hogy ne tegyenek fel kérdést vele kapcsolatban.

Sajtóértesülések szerint a kiterjedt ügyben a párt illetékes szervei és az ügyészek közös fellépése során eddig 37 milliárd jüan (1300 milliárd forint) értékben zároltak hazai és külföldi bankbetéteket, valamint 51 milliárd jüan (1800 milliárd forint) értékben foglaltak le értékpapírokat pekingi, sanghaji, továbbá öt különböző tartományban lévő ingatlanokban.

A nyomozók eddig 300 lakást és villát vettek lajstromba mintegy 1,7 milliárd jüan (61,5 milliárd forint) értékben. Régiségeket, kortárs festményeket egymilliárd jüan (36,2 milliárd forint) értékben foglaltak le, és 60 autót, aranyat, ezüstöt, drága italokat, hazai és külföldi valutában tartott készpénzt is elkoboztak. A vagyon nagyobb része nem Csou nevén szerepelt.

Csounak a sajtóértesülések szerint több mint tíz családtagja van őrizetben, köztük egykori tévériporter felesége, előző házasságából származó idősebb fia és az ő apósa meg anyósa, valamint a politikus fiútestvére. A vizsgálatban érintett korábbi vezetők között körülbelül tízen lehetnek miniszterhelyettesi rangban. Csou közvetlen munkatársai, testőrei, sofőrjei és titkárai közül is több mint húszan őrizetben vannak.

Ha hivatalosan bejelentik az eljárás tényét, az elmúlt több mint hat évtized legnagyobb kínai korrupciós botrányának leleplezése várható. Az ügy – méreteit, a vagyon értékét és a központi szereplő beosztását tekintve – az új Kínában eddig példátlan.

Jól értesült források szerint több száz ember érintett, úgy tudni, több mint 300-an vannak már vizsgálati fogságban. Maga Csou tavaly év végétől gyakorlatilag házi őrizetben van.

Csou állítólag nem volt együttműködő, és az ellene pártkeretek között folytatott eljárást a hatalmi harc részének nevezte, “politikai boszorkányüldözésről” beszélt. Csou egyébként jó kapcsolatot ápolt Po Hszi-laj egykori csungkingi párttitkárral, és védelmére is kelt a tavaly szeptemberben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt politikusnak. Pót vesztegetésben, sikkasztásban és hivatali hatalommal visszaélésben találták bűnösnek.

Csou valaha az olaj- és gázszektorban dolgozott, az 1990-es évek közepén a PetroChinát is magába foglaló legnagyobb állami energiavállalat (CNPC) vezérigazgatója is volt, majd az ágazatot irányító tárca élére került. Volt Szecsuan tartomány párttitkára és a közbiztonsági tárca minisztere is. 2007-ben került a Kínai Kommunista Párt (KKP) szűk csúcsvezetésébe, a politikai bizottság állandó bizottságába.

Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár lényegében 2012 novemberétől, hatalomra kerülésétől kezdve harcot hirdetett a korrupció ellen, azt ígérve, hogy a “legyek és a tigrisek”, vagyis a kisebb és nagyobb szabású ügyekben egyaránt fel fognak lépni. Hszi ezzel is a párt hitelét igyekszik megerősíteni, visszaszerezni a közvéleményben. Bár megfigyelők felvetik, hogy az egyre-másra lebukó vezetők botrányai egyben tekintélyrombolóak is, hiszen százmilliók számára teszik nyilvánvalóvá, hogy nemcsak közvetlen környezetükben, hanem a legfelsőbb szinteken is gyökeret vert a korrupció.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.