A Financial Times írt a Pulitzer-emlékdíjas On The Spotról

A brit Financial Times cikket közölt az On The Spot gázai dokumentumfilmjéről és a sorozat munkamódszeréről, az írás szerint az alkotók olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek többnyire elfojtva maradnak – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vasárnap az MTI-vel.

 

Közben a sorozat vasárnap Magyarországon megkapta a rangos hazai elismerést, a Pulitzer-emlékdíjat.

Az On The Spot gázai dokumentumfilmjét a hétvégén mutatták be, az alkotás az Amerikai Dokumentumfilm Fesztiválon Oscar-díjas rendezők munkáival versenyez – ismertette az MTVA.

A világszerte napi kétmillió olvasóhoz eljutó Financial Times ennek kapcsán közölt cikket a filmről és az alkotók munkamódszeréről.

“Ritkán látni az ördögi részleteket a Közel-Kelet különböző konfliktusairól szóló tudósítások özönében, amelyek szinte nap mint nap a közönyig hajszolják a nézőt” – idézi az MTVA közleménye Peter Aspden, a Life&Arts rovat állandó szerzőjének cikkét, aki szerint ezzel szemben a magyar filmesek kamerái “egyetlen szívverést sem mulasztanak el”.

A Financial Times újságírója hozzáteszi, hogy a sorozat negyven “hasonlóképpen lenyűgöző filmből áll a világ minden tájáról. Az ilyen, szemtanú típusú dokumentumfilm ötlete aligha új, de eddig ritkán jutott el erre a szintre. Takács és Cseke a történés sűrűjébe merítik kameráikat, olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek többnyire elfojtva maradnak.”

Az MTVA ismertetése szerint cikkben szerepel az is, hogy ez a típusú dokumentumfilm-készítés egy olyan irányzatot jelez, amely távol esik a műfaj divatosabb, az elmúlt évek közbeszédét meghatározó példáitól. “Egy világ választja el a mindenkivel vitázó Michael Moore zagyválásának kérkedésétől és érzéketlenségétől” – írja a brit napilap, amely szerint a “szívszorító jelenetekből” álló gázai epizód “már-már ősi jellemvonások filmje: csupasz valójában ábrázolja a gyűlölet születését és a remény szánalomra méltó törékenységét”.

 

 

 

Négy újságíró vehette át a Pulitzer-emlékdíjat

 

Négy hazai, kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságíró vehette át idén a huszonnegyedik alkalommal kiosztott Joseph Pulitzer-emlékdíjakat vasárnap Budapesten.

A Joseph Pulitzer Emlékdíj Alapítvány tájékoztatása szerint a hazai sajtó egyik kiemelkedő elismerésében részesültek az M1-en futó On The Spot alkotói: Cseke Eszter és S. Takács András televíziós riporteri, szerkesztői, műsorvezetői tevékenységükért.

Az idei életműdíjas Érdi Sándor lett, aki 1976 és 1999 között volt a Magyar Televízió munkatársa, egyebek között művészeti igazgatója.

Az írott sajtóban végzett újságírói munkásságáért Joseph Pulitzer-emlékdíjban részesült Rényi Pál Dániel, a Magyar Narancs újságírója.

A Pulitzer-emlékdíjat 1989-ben a magyar származású Paul A. Fabry és a Magyar Hitelbank Rt. alapította a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselői számára – Joseph Pulitzer magyar származású, amerikai sajtómágnás családjának kizárólagos engedélyével.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.