Alternatív metróátadás – A baloldali ellenzék a budaörsi virágpiacig folytatná a metrót

 “Alternatív metróátadót” tartott a baloldali ellenzék péntek délelőtt a fővárosi Szent Gellért téren, korábbi városvezetők jelenlétében. Hangsúlyozták: a szocialista-liberális városvezetőség nélkül a 4-es metró nem készült volna el.

 

Horváth Csaba korábbi főpolgármester-helyettes, az MSZP fővárosi frakcióvezetője azt mondta: a reggel Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester részvételével megtartott hivatalos átadás egyoldalú volt. Noha a jelenlegi kormányfő “csak szavakban fúrta” a 4-es metrót – fűzte hozzá.

Azt is mondta, hogy az új metróvonal, bár az alagút és az állomások 2010-re szerkezetkészek voltak, még nem készült el, csak az első, Keleti pályaudvarig tartó szakasz építése fejeződött be. Azt ígérte, ha a baloldal győz a választáson, megkezdik a Bosnyák térig tartó szakasz tervezését.

Horváth Csaba kiemelte: a metró elkészülte a szocialista-szabad demokrata kormányoknak köszönhető, az első Orbán-kormány leállította az építést, 2010 után pedig csak azért fejezte be, mert már visszafordíthatatlan volt. Szerinte Orbán Viktornak ezzel együtt annyi köze van a 4-es metróhoz, mint “Puskás Ferencnek Felcsúthoz”.

“Ha mi nem lennénk, ez a metró nem valósul meg” – mondta több jelen lévő egykori városvezetőre is utalva.

A déltől közlekedő 4-es metró Szent Gellért téri állomásának lejáratánál tartott sajtótájékoztatón a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Gy. Németh Erzsébet – korábbi fővárosi MSZP-frakcióvezető – arról beszélt: 80 milliárd forinttal növelte a metróépítés költségét az, hogy az első Orbán-kormány négy évre leállította. A 4-es metró örökre összefonódik Demszky Gábor egykori főpolgármester nevével, aki sokat tett az elkészültéért – jelentette ki.

Molnár Gyula korábbi XI. kerületi polgármester közölte: a Bosnyák térig tartó hosszabbítás mellett fontos, hogy a jövőben az agglomerációt is kiszolgálja az új metróvonal, amelyet terveik szerint a budaörsi virágpiacig folytatnának.

Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt politikusa azt mondta: 2002-ben szinte újra kellett kezdeni a metróépítés előkészületeit, és ha az első Orbán-kormány nem állítja le, a budapestiek már négy éve használhatnák az új metróvonalat.

A sajtótájékoztató végén a négy politikus átvágott egy nemzeti színű szalagot, mint mondták, jelképesen átadva a 4-es metrót a budapestieknek, a Liberálisok aktivistái pedig egy Demszky Gábornak köszönetet mondó molinót tartottak fel.

Tarlós István főpolgármester autója elhalad a Magyar Liberális Párt (MLP) aktivistái mellett, akik "Köszönjük Demszky!" feliratú transzparenssel demonstrálnak a 4-es metró avatása után a Keleti pályaudvarnál 2014. március 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tarlós István főpolgármester autója elhalad a Magyar Liberális Párt (MLP) aktivistái mellett, akik “Köszönjük Demszky!” feliratú transzparenssel demonstrálnak a 4-es metró avatása után a Keleti pályaudvarnál 2014. március 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.