Mesterházy: magyar állampolgár vagyok

“Csak magyar állampolgár vagyok, csak magyar útlevelem van” – jelentette ki az MSZP elnöke, “a kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltje csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben, kérdésre válaszolva.

 

Mesterházy Attila az Együtt-PM szövetség vezetőjével, Bajnai Gordonnal közösen tartott tájékoztatóján hozzátette: várják a Fidesz válaszát arra a kezdeményezésükre, hogy minden országgyűlési képviselő hozza nyilvánosságra, van-e kettős állampolgársága.

Arra a kérdésre, ha a Fidesz nem válaszol, a szocialisták egyoldalúan nyilvánosságra hozzák-e ezt, Mesterházy Attila azt mondta: igen, miért ne? Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kettős állampolgárság önmagában nem jelent problémát.

Bajnai Gordon arról beszélt: az a döntés, hogy Magyarország csökkentse a függetlenségét az orosz gáztól, az előző, általa vezetett kormány alatt született. Az Orbán-kormány ezzel szemben növeli a kiszolgáltatottságot és a függőséget – mondta a paksi szerződésre utalva az ellenzéki politikus.

A sajtótájékoztatót követő választási nagygyűlésen a volt miniszterelnök nemzeti sorskérdésnek nevezte, hogy visszahozzák a külföldre ment magyar fiatalokat.

“Üzenem Orbán Viktornak, ma ahhoz kell kalandvágy, hogy valaki itthon maradjon” – reagált Bajnai Gordon a kormányfő korábbi szavaira, miszerint a fiatalok kalandvágyból mennek külföldre.

Az új kormányprogram alcíme az lesz: “gyere haza, maradj itthon” – tette hozzá a vasutas művelődési központot zsúfolásig megtöltő, mintegy 800 hallgatója előtt az ellenzéki politikus.

Győzelmük esetére “békét, nyugalmat, kiegyezést” ígért Bajnai Gordon, aki legfőbb ellenfélnek a reményvesztettséget, a közönyt, a csalódottságot és a félelmet jelölte meg.

Bajnai Gordon szerint április 6-án nem bal- és jobboldal közül választunk, hanem hosszú távú jövőt: arról döntünk, hogy szovjet utódállam, “Orbánisztán+ leszünk-e, vagy Ausztria, amely a “békés, gyarapodó, normális Magyarország esélye”. Van remény! – zárta szavait a politikus.

Mesterházy Attila a nagygyűlésen egyebek mellett arról beszélt, hogy “senki nem meri szembesíteni Orbán Viktort azzal, mit szúrtak el”. “Ezért hívtam ki vitára, ő meg nem akar kiállni” – mondta, hozzátéve, ezt nem csodálja, mert nehéz lenne megvédeni, hogy mindet elloptak: a trafikokat, a földet, a magánnyugdíjakat, s most az “alkoholpiacot is megirigyelték”. “Ezt onnan tudom, hogy tagadják” – tette hozzá hallgatósága nem kis derültségére.

A “kormányváltó szövetség” miniszterelnök-jelöltje is a munkanélküliséget nevezte a legnagyobb problémának, s azt, hogy többen hagyták el az országot, mint az 1956-os forradalom után.

“Újfajta családegyesítő programot hirdetünk, hogy hazajöjjenek és megtalálják számításaikat” az emberek – mondta hozzátéve: ez lesz a jövő politikája.

Mesterházy Attila szerint 60 éve nem voltak olyan rossz szociális mutatói az országnak, mint most: 4 millióan élnek létminimum alatt, 1,5 millióan mélyszegénységben, s több százezer gyermek éhezik – sorolta.

“Tisztességes politika senkit nem hagy hátra” – jelentette ki, megjegyezve: “a gyengékből erőseket kívánunk csinálni”.

Az MSZP elnöke megismételte: győzelmük esetén a gyerekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalkozások és a nyugdíjasok mindenképpen jobban járnak, ők azok, akik a legtöbb veszteséget szenvedték el az Orbán-kormány időszakában.

Végezetül Mesterházy Attila, csakúgy mint előtte Bajnai Gordon mindenkit arra kért, menjenek el április 6-án választani, s szavazzanak a “kormányváltó szövetség” jelöltjeire, Debrecenben Szegedi István orvosra, Rónai György orvosra és Pallás György tanárra.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.