Választás 2014 – Hétvégi kampánykörkép

Két hét múlva, április 6-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 97 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

 

Nyitrai: a kampány legnagyobb választási gyűlését tartja szombaton a Fidesz

A 2014-es országgyűlési választási kampány legnagyobb választási gyűlését tartja szombaton a budapesti Hősök terén a Fidesz-KDNP pártszövetség – közölte a nagyobbik kormányzópárt társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója vasárnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. Nyitrai Zsolt azt mondta, “mosolygós, vidám, fiatalos tavaszi összejövetelre” számítanak, és nagyon sok családot várnak.

 

 

 

Fidesz: az MSZMP kormányázása alatt élt az ország “az orosz medve fenyegetésében”

 

A Fidesz szerint egyedül az MSZMP kormányzása alatt élt Magyarország “az orosz medve fenyegetésében”.

A nagyobbik kormánypárt Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagjának vasárnapi kijelentésére reagálva azt MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: “az orosz medve fenyegetésében egyedül a kommunista diktatúra és annak az MSZMP-nek a kormányzása alatt élt az ország, amely az MSZP jogelődje, és amelynek matricái – Zuschlag János vallomása szerint – máig ott vannak a szocialisták titkos széfjein.”
A Gyurcsány-koalíció már megmutatta, hogy merre kormányozná az országot, tönkretette és csaknem Görögország sorsára juttatta Magyarországot – írták.
Szanyi Tibor vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: április 6-án népszavazás lesz arról, hogy a magyar emberek keletre, vagy nyugatra akarnak tartozni, “az orosz medve fenyegetésében akarnak élni, vagy szabadon az európai országok közösségének tagjaként”.

 

 

 

MSZP: Orbán Viktor álljon ki vitázni Mesterházy Attilával!

 

Az MSZP felszólítja Orbán Viktor kormányfőt, hogy álljon ki vitázni Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, az ötpárti ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltjével a fiatalok helyzetéről, és válaszoljon arra is: miért kellett ilyen gyorsan, titkokban tető alá hozni a paksi szerződést.

Erről Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja és Gúr Roland, a párt EP-képviselőjelöltje beszélt vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Gúr Roland szerint a kormány az elmúlt négy évben semmit nem tett a fiatalok helyzetének javításáért, ezért “nem csoda, hogy Orbán Viktor bujkál” és nem hajlandó kiállni a kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltjével vitázni. “Pedig lenne miről”, hiszen az elmúlt években a fiatalokat érintő intézkedések között a felsőoktatás támogatását brutálisan csökkentették, költségtérítésként aposztrofálva bevezették a tandíjat, a pénzromlás mértékét el nem érő minimálbéremelést hajtottak végre, a 18 hónapos átlagos munkatalálási időtartam ellenére a munkanélküli járadék folyósítási idejét három hónapra rövidítették – mondta Gúr Roland.

A Fidesz ismertté vált programja annyi: “folytatjuk” – folytatta, hozzátéve: a magyar emberek viszont azt kérik, hogy “ezt ne”.

Kijelentette: az MSZP-nek a fiatalok helyzetének javításáról is konkrét programja van. Ismét bevezetnék a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, meghosszabbítanák a munkanélküli ellátás folyósítását, a ciklus végére bevezetnék a 100 ezer forintos minimálbért, s valamennyi egyetemista és főiskolás tandíjmentesen kezdhetné meg felsőoktatási tanulmányait. “Valós tartalmat” adnak az európai ifjúsági garanciaprogramnak is, amely révén minden 25 éven aluli fiatal kevesebb mint 4 hónap alatt munkalehetőséget vagy szakmai képzési gyakorlati lehetőséget fog kapni; “ezt a Mesterházy-kormány garantálni fogja” – ígérte Gúr Roland.

Szanyi Tibor szerint nemcsak a fiatalok, hanem középkorúak is egyre többen azt mondják, hogy ha április 6. után is marad a jelenlegi rezsim, akkor veszik a kalapjukat.

A párt EP-listavezetője azt mondta, a magyar emberek nem vehetik biztosra, hogy a jelenlegi kormányfőt Orbán Viktornak hívják, “fennáll a veszélye annak, hogy a magyar kormány kezét immár Vlagyimir Putyin irányítja”.

Hozzátette: ha Orbán Viktornak “lenne bátorsága vitázni”, elsőként arra a kérdésre kellene válaszolnia: miért tette Magyarországot Oroszország “pénzügyi csicskásává”.

Szanyi Tibor megalázó és veszélyes uzsoraszerződésnek nevezte a paksi bővítésről szóló megállapodást. A “brutális” törlesztő részleteket akkor is behajtják, ha Paks 2 nem épül meg, ha csak 15 napot csúszunk, 150 százalékos kamatot számolnak fel – sorolta. Megjegyezte: minden év március 15-én kell törleszteni, azon a napon, amikor 166 évvel ezelőtt Petőfi Sándor azt mondta: “esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk”. Szanyi Tibor szerint ez egy “perverz, megalázó” feltétel, amelynek elfogadásával Orbán Viktor “bemocskolta a magyar forradalom napját”.

Orbán Viktor “nem bujkálhat” Mesterházy Attila kihívása elől – jelentette ki Szanyi Tibor. Hozzátette: április 6-án népszavazás lesz arról, hogy a magyar emberek a Kelethez vagy a Nyugathoz akarnak-e tartozni, “az orosz medve fenyegetésében akarnak élni vagy szabadon, az európai országok közösségének tagjaként”.

A Fidesz és a Jobbik az orosz fennhatóságot szeretné, a kormányváltó pártok szövetsége nyugat felé fogja kormányozni Magyarországot – mondta Szanyi Tibor, aki szerint aki a szavazás napján otthon marad, az Magyarország orosz pénzügyi megszállásához asszisztál. Magyarország függetlenségét és szabadságát a kormányváltó erők képviselik, akik “nemzeti önvédelemből” kérik, minden szabadságszerető magyar ember szavazatát – hangoztatta a szocialista politikus.

 

 

 

Vona: a Jobbik megmentené és visszaadná az országot a magyaroknak

 

A Jobbik „óriási meglepetésre” készül, és szeretné megnyerni a választásokat. Ha ez sikerül, bebizonyítja: hogyan lehet az országot lépésről lépésre megmenteni és visszaadni azoknak a magyar embereknek, akiket megillet – jelentette ki a párt elnöke vasárnapi lakossági fórumán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon.

Vona Gábor a Déryné Kulturális Központ színháztermében teltház, mintegy 200-250 fős hallgatóság – köztük Dobos László, a város polgármestere (Fidesz) és Kovács Sándor, a megyei közgyűlés fideszes elnöke – előtt, az Új Magyar Gárda Mozgalom és a Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület tagjainak jelenlétében hangsúlyozta: az április 6-ai választások után csak a győztes tudja majd megvalósítani programját. Hangsúlyozta: a médiából sugárzott hamis képpel szemben a Jobbik nem rasszista párt.

„Ha néhány ufó is itt ülne és hallgatná az előadást, engem az sem zavarna, a lényeg, hogy tartsa be a szabályokat, legyen tisztességes tagja a társadalomnak” – fogalmazott a politikus. Jelezte: egyedül pártja áll ki amellett, hogy Magyarországon mindenkire ugyanolyan normák vonatkozzanak.

Ha a Jobbik kormányra kerül, a tisztességes cigány és magyar embereknek egyaránt jobb lesz. Aki nem tisztességes, annak viszont etnikai hovatartozástól függetlenül rosszabb lesz – ígérte Vona Gábor.

Aláhúzta: a Jobbiknak egy hónapja hozzáférhető a programja, míg a Fidesz és az MSZP „arra nem méltatta a választópolgárokat, hogy egy tisztességes programot letegyen az asztalra”.

Az MSZP 8 ponttal kampányol, Orbán Viktor pedig mindössze annyival, hogy folytatjuk. Nincs olyan európai ország, ahol ezt meg lehetne tenni – vélekedett.

Vona Gábor közölte: a megélhetés, rend és elszámoltatás programjuk fő pillére. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 24 év egy veszteséglista, és ebből a Fidesz és az MSZP 20 évet kormányzott.

Már nincs ellopható közvagyon, az államadósság pedig 2010-hez képest közel 4000 milliárd forinttal nőtt – mondta.

Kiemelte: a rendszerváltás óta eltelt idő egyik legnagyobb vesztesége a Magyarországot elhagyó, becslések szerint félmillió „gazdasági menekült”.     Ők többen vannak, mint magyarország második világháborús katonai vesztesége, és nem kalandvágyból távoztak – mondta Vona Gábor. Kitért arra is, hogy szerinte három politikai erő között fog eldőlni Magyarország sorsa.

Akik úgy gondolják, hogy a baloldali „banda” menti meg Magyarországot, azok olyanok, mint az állatvilág leggyengébb memóriájával rendelkező élőlényei, az aranyhalak: nekik elég egy aprócska akvárium, úgysem emlékeznek arra, hol úszkáltak néhány másodperce – vélekedett Vona Gábor. Hozzátette: a Fidesz-szavazók hiszékenyek.

A Fidesz úgy beszél, mint egy jobbikos, és az esetek zömében úgy cselekszik, mint egy MSZP-s. Orbán felkészült, jó politikus, de fél a Jobbik kellemetlen kérdéseitől, miközben gazdasági szabadságharca nem más, mint hatalmi harc – mondta az ellenzéki politikus.

 

 

 

Schiffer: az LMP hiteles ellenzéke szeretne lenni a következő kormánynak

 

Aki meg akar szabadulni a „nemzeti cinizmus” rendszerétől, annak az április 6-ai országgyűlési választáson a zöld pártra kell voksolnia, hogy az hiteles ellenzéke lehessen a kormánynak – mondta a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke vasárnap délután egy váci kávéházban tartott sajtótájékoztatón.

Schiffer András kifejtette: mivel sem a Fidesz, sem az öttagú „kormányváltó” összefogás nem rendelkezik igazi programmal, a mostani kampány nem a vitáról, hanem a botrányokról szól – mondta.

A rendszerváltó elit politikája nem vezet sehová, az ország korrupcióban fulladozik, és az is látszik, hogy az „összefogást” alkotó erők sem most, sem 2018-ban, sem együtt, sem külön-külön nem tudják leváltani az Orbán-kormányt – mondta az LMP társelnöke.

Szerinte ebben a helyzetben a zöld párt „Megújuló Magyarország” elnevezésű, két hete bemutatott programjára érdemes szavazni.

A program tartalmazza: hogyan lehet fenntartható és élhető környezetet teremteni az utódok számára, miként hozhatóak létre stabil munkahelyek, illetve az is olvasható benne, hogy miként lehetne csökkenteni Magyarország függőségét – mondta Schiffer András.

Hozzátette: az LMP arra vállalkozik, hogy a következő kormányzat hiteles ellenzéke legyen, ezért aki a pártra szavaz, az nemcsak a „nemzeti cinizmus rendszerétől” való megszabadulást, hanem a zöld párt erősödését is segíti.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a váci és a dunakeszi körzetben induló két LMP-s országgyűlési képviselőjelölt: Dengelegi Zsuzsa, illetve Juhász Péter.

 

 

 

 

Helmut Kohl támogatásáról biztosította Orbán Viktort és a Fideszt

 

Levélben biztosította támogatásáról Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét és pártját Helmut Kohl egykori német kancellár a két hét múlva tartandó országgyűlési választás alkalmából – tájékoztatta a Miniszterelnökség vasárnap az MTI-t.

 

“Néhány napon belül, április 6-án országodban parlamenti választásokra kerül sor, és eldől, hogy a jövőben ki irányítja kormányfőként Magyarország sorsát. Ezt a jó alkalmat szeretném megragadni, hogy biztosítsalak arról, Te és pártod, a Fidesz, teljes támogatásomat élvezik” – fogalmazott Helmut Kohl Orbán Viktornak küldött levelében, amelyet a Miniszterelnökség juttatott el az MTI-hez.

Helmut Kohl azt írta, “a természetesen még létező minden kihívás ellenére országod az elmúlt években kormányzásod alatt gazdaságilag is örvendetes fejlődésbe kezdett. Ezt az irányt kell követni.”

Napjaink nyugtalansága és az ukrajnai válság megint csak egyértelművé teszi, hogy mennyire fontosak a stabil viszonyok Európa minden egyes országában és egész Európában – olvasható a levélben.

Helmut Kohl azt írta, “tudom, egyetértünk abban, hogy mindehhez olyan értékalapú politika tartozik, amely megbízható, képes a vezetésre, s ezzel világos perspektívát ad az embereknek. Ez azért is különösen fontos, mert a világ összetettebbé vált és felgyorsult, a demokrácia pedig a média újfajta formáin keresztül másként élhető meg és érzékelhető” – hangsúlyozta.

Az egykori német kancellár szerint e napok kihívásai megerősíti mindenekelőtt azt is, hogy Európa “a mi sorsunk, és ez legelsősorban a háború vagy a béke kérdése marad”.

Ijesztő, hogy újra s újra válságra van szükség ahhoz, hogy az emberek számára tudatosabbá váljék, milyen rendkívüli jelentőséggel bír mindannyiunk számára az egyesült Európa – írta.

“Ennek, és a német-magyar barátságnak a szellemében fogadd, Kedves Barátom, a küszöbön álló április 6-ai választáshoz legjobb kívánságaimat” – zárta levelét Helmut Kohl.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.