Jelentkezőket várnak a Budaörsi Önkéntes Tűzoltók

(Budaörs, 2014. március 22. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület életében a február több változást is hozott. Egyrészt ismét hivatalosan is közhasznú egyesületként működhetnek, másrészt pedig egy magasabb besorolásba került az egyesület, így már önálló egységként is végezhetnek beavatkozást.

 

A Budaörsi Tűzoltó Egyesület nemrég kapta meg a cégbíróságtól a bejegyzést a közhasznúságra, így újra hivatalosan közhasznú egyesületként funkcionálhatnak. Így tudják igazolni, hogy a munka, amit végeznek, az állam által megbecsült. Másrészt több pályázati lehetőség nyílik meg előttük, és azok a cégek, vállalkozások, akik közhasznú egyesületeket szeretnének támogatni, az adóalapból le tudják írni ezeket az összegeket.

A Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek 32 tagja van. Ebből 24 bármikor részt vehet bevetésen is. Ezt a létszámot szeretnék bővíteni, mert 2014-ben megváltozott az önkéntes tűzoltó egyesületek besorolása. A korábbi három kategóriát megemelték négyre.

tuzoltosag

Petró Tibor az egyesület elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy:

„Eddig a tűzoltói tevékenységet az állam irányította, és nem volt önálló működési területünk. A magasabb besorolásnak köszönhetően az 1-es kategóriába tartozó tűzoltó egyesületek – mint amilyenek mi voltunk – magasabb kategóriába kerülhetnek, ahol már önálló beavatkozó egységként végezhetjük a tevékenységünket. Ez nagy felelősséget ró ránk, hiszen a budaörsi tűzeseteknél alapvetően mi leszünk azok az elsődleges beavatkozók, akik kivonulunk, hiszen az állami tűzoltóság viszonylag messze van tőlünk. Ezzel is növeljük a budaörsi tűzbiztonságot, hogy ezt a szerepkört felvállaljuk.”

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy miután a hivatásos tűzoltóság megkapja a bejelentést a budaörsi lakosoktól, riasztja Budaörsöt, és csak akkor vonul ki az Érdi Tűzoltóság is, ha a tűz meghaladja a helyiek eszközkapacitását. A felsőbb kategóriába kerülés miatt is fontosnak tartja az egyesület, hogy növelje létszámát, ezért csatlakozásra hívja fel a helyiek figyelmét.

Azoknak a fiataloknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni, érdemes először egy tűzoltó egyesülethez csatlakozni, mert értékes tapasztalatokat szerezhetnek, és időben kiderülhet, hogy alkalmasak-e vagy sem egy ilyen feladatkör ellátására. Ha valaki hivatásos tűzoltó szeretne lenni, akkor miben lehet a segítségére a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület?

„Ahhoz hogy valaki tűzoltó lehessen, részt kell venni egy három hónapos képzésen. Ha nem tetszik a jelentkezőnek a tűzoltóság, mint hivatásos szerv, akkor ez a három hónap kárba veszett. Ezért azt ajánljuk, hogy először próbálják ki magukat önkéntes tűzoltóként. Itt is megkapják azokat a szakmai információkat, szakmai képzéseket, amiket hivatásosként csak a három hónap alapképzés után tudnának elsajátítani. Az önkéntes tűzoltóknak 40 órás alaptanfolyamot kell elvégezni, ez körülbelül négy hétvégét vesz igénybe. Itt részesülnek egy alapképzésben, ami szükséges ahhoz, hogy beavatkozásokon tudjanak részt venni. Ha a jelentkező 1-2 évet eltölt önkéntesként, akkor már olyan rutinja lesz, amivel sokkal könnyebben bekerülhet a tűzoltósághoz.” 

tuzolto_auto

Ha valaki csatlakozni szeretne az Budaörsi Tűzoltó Egyesülethez, akkor annyi a feladata, hogy felkeresi őket és kitölt egy belépési nyilatkozatot. A következő lépcsőfok egy személyes beszélgetés, amely alkalmával kiszűrik a jelentkezők közül a komolytalan érdeklődőket. Erre azért van szükség, mert tűzoltóságnál dolgozni – még ha az önkéntes is – nagy felelősséget ró az ember vállára, nem játék.

Csak elhivatott, tisztességes, segítőkész emberek kerülhetnek be, hisz az életünket baj esetén az ő kezükbe adjuk. A jelentkezők számára a tanfolyam díjmentes,ennek költségét a Tűzoltó Egyesület magára vállalja, hogy ez ne lehessen akadály, ha valaki tényleg komolyan gondolja csatlakozási szándékát. Miért jó önkéntes tűzoltónak lenni?

„Tűzoltónak lenni hatalmas kihívás. A statisztikai kimutatások szerint a tűzoltóság messze a legmagasabb presztízzsel bíró szervezeti elem a társadalomban” – mondta el Petró Tibor.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.