Oroszország szankciókat vezetett be az Egyesült Államokkal szemben

Az amerikai szankciókra válaszul Oroszország ellenszankciókat határozott el, megtiltva amerikai kormányzati tisztviselők beutazását Oroszországba – jelentették be csütörtökön hivatalosan Moszkvában. A listára kilencen kerültek fel.

 

Az amerikai elnöki adminisztráció tagjai közül Caroline Atkinsont és Benjamin Rhodes-t, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyetteseit, valamint Dan Pfeiffert Barack Obama főtanácsadóját tiltották ki oroszországból.

Mellettük hat kongresszusi képviselő is szerepel a listán, köztük John McCain szenátor, aki a Moszkva elleni büntetőintézkedések egyik fő kezdeményezője volt, és többször élesen bírálta a Kremlt. Mary Landrieu és Dan Coats szenátorok is a listára kerültek.

Beutazási tilalom sújtja Harry Reidet, a szenátus többségi frakciójának vezetőjét, John Boehnert, a képviselőház elnökét és Robert Menendezt, a szenátus külügyi bizottságának vezetőjét.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a tiltólista a hétfői washingtoni büntetőintézkedésre adott válasz. Az Egyesült Államok a hét elején 11 orosz parlamenti képviselő és a kormány, valamint az elnöki hivatal befolyásos politikusait sújtotta amerikai vagyonuk zárolásával és beutazási tilalommal. Közöttük van Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes és Vlagyiszlav Szurkov elnöki tanácsadó is. Többen cáfolták, hogy vagyonuk lenne külföldön.

Moszkvában kijelentették, hogy “Oroszországgal nem lehet a szankciók nyelvén beszélni”, és a büntetőintézkedések visszaütnek az Egyesült Államokra. A külügyi közleményben kifejtették hogy, megfelelő választ adnak “minden ellenséges támadásra”.

Barack Obama amerikai elnök újabb húsz orosz tisztségviselőre és a Kremlhez közeli személyekre terjesztette ki csütörtökön az Oroszország elleni szankciókat.

Az intézkedések Szergej Ivanovot, az orosz államfő hivatalának befolyásos vezetőjét is érintik, de kiterjednek a Vlagyimir Putyin bizalmasa, Jurij Kovalcsuk által birtokolt Bank Rosszijira is.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője értetlenséggel fogadta az újabb washingtoni tiltólistát, de kijelentette, nem kell sokáig várni Moszkva válaszlépéseire.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.