Külföldi sajtó Magyarországról – FAZ, Lidové Noviny

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Magyarország náci megszállásának hetvenedik évfordulója alkalmából Paul Lendvai ausztriai publicistától közölt írást szerdai számában.

A szerző a Verőfényes vasárnap volt című írásában felidézte a 70 évvel ezelőtti március 19-ét, amikor 14 évesen Budapesten tanúja volt a megszállásnak. Kiemelte, hogy a lakosság “nagy többsége barátságosan, a katonatisztek és a magasabb beosztású állami tisztségviselők pedig elragadtatással fogadták” a német katonákat.
A náci Németország mellett “hű szövetségesként” kiálló Magyarország megszállása “megnyitotta az utat a holokauszt máig vitatott, tragikus és több szempontból egyedülálló fejezete, a magyar zsidóság kétharmadának kiirtása előtt” – tette hozzá Paul Lendvai, megjegyezve egyebek között, hogy a megszállás nélkül valószínűleg nem történtek volna meg a tömeges deportálások és tömeggyilkosságok, ugyanakkor az SS egységei “nemcsak a rendőrség és a csendőrség önkéntes és energikus közreműködésére támaszkodhattak, hanem gyakorlatilag a teljes államigazgatásra”.

A szerző a magyarországi holokauszt történetét és hátterét ismertetve kitért az utókor megítélésére is. Kiemelte, hogy a Horthy Miklós földi maradványainak 1993-ban történt hazaszállítása körüli viták, illetve a jelenlegi holokauszt emlékévben folytatott viták Horthy személyének és rendszerének rehabilitálása körül mind azt mutatják, hogy a magyar történelem e “sötét szakasza (…) még mindig nem része a nemzeti önismeretnek”.

Oroszország nem változott meg és Putyin államfő célja a szovjet impérium felújítása – véli a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap Az impérium visszatérése című szerdai vezércikke.

Petr Kambersky, a szerző szerint Orbán Viktor miniszterelnök nagyot tévedett, amikor azt mondta, hogy a kommunista múlt miatt nem kell félni a szorosabb gazdasági együttműködéstől Oroszországgal, és nevetségesnek minősítette a magyar baloldal azon aggodalmait, hogy a kormány pályázat nélkül az orosz Roszatommal kötött szerződést a Paksi atomerőmű felújításáról.

“A Krím orosz bekebelezése megmutatta, hogy (Orbán) mily szörnyen tévedett. Nekünk pedig azt, milyen dilemma előtt állunk” – olvasható a vezérsikkben.

“Vlagyimir Putyin – írja Kambersky – már megszerezte a Kaukázust, Grúziáról lecsípte Abháziát és Dél-Oszétiát, elfoglalta a Krímet és tovább kacsintgat. A NATO-országok ellen valószínűleg nem készül, de a magyarországi Paks példája jelzi, hogyan próbálja megerősíteni befolyását az Európai Unió tagállamaiban. Elsősorban az energetikában.”

Tudja-e az Európai Unió, hogy Oroszországot meddig engedi elmenni, tudja-e, milyen árat hajlandó megfizetni ezért? – kérdezi a szerző.

Európának, és benne Csehországnak is be kellene végre ismernie, hogy biztonságát nem külső tényezők szavatolják, és mindennek ára van – zárul a Lidové Noviny vezércikke.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.