A Jobbik két országgyűlési képviselője a Romániából kitiltottak listáján

Négy magyar állampolgár, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője, Szávay István és Zagyva György Gyula egy évig nem léphet be Romániába – jelentette be hétfőn Monica Dajbog, a román belügyminisztérium szóvivője. Az ügyben a román miniszterelnök és az államfő is egyeztetett.

 

Ugyancsak egy évre kitiltották Romániából Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg tagját és Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját – tette hozzá a szóvivő. A négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

Mikola Bélának a nemkívánatossá nyilvánítását is kezdeményezték az illetékes hatóságok a bukaresti táblabíróságon – közölte.

Dajbog szerint más személyeket is figyelemmel kísérnek, akik a hazai és uniós jogszabályokkal ellentétes tevékenységet fejtenek ki rendszeresen Románia területén.

A szóvivő elmondta, hogy a román hatóságok eltökélt szándéka érvényt szerezni a törvénynek minden olyan esetben, amikor külföldi állampolgárok tevékenységükkel, vagy nyilatkozataikkal Románia törvényeit és alkotmányát megsértik, vagy másokat bujtogatnak erre.

Dajbog rámutatott, hogy az intézkedést az uniós állampolgárok mozgásszabadságára vonatkozó 102/2005-ös sürgősségi kormányrendelet és az 51/1991-es román nemzetbiztonsági törvény alapján hozták, a 38/2004-es európai uniós direktíva és a schengeni határokra vonatkozó 562/2206-os szabályzattal összhangban.

Victor Ponta miniszterelnök egy hétfő esti televíziós interjúban elmondta: a magyar állampolgárok kitiltásáról aznap Traian Basescu államfővel is egyeztetett. Kifejtette: túlzás lett volna nagyszámú magyar állampolgár beutazását megtiltani, és óvakodtak egy aránytalan intézkedéstől, mert a feszültség növelése csak “a magyarországi szélsőséges politikusoknak” és a nagyobb nézettséget remélő tévéseknek használ. Másrészt azt sem tehették meg, hogy ne alkalmazzák a törvényt – mondta a román kormányfő.

A román belügyminisztérium már pénteken bejelentette: “szélsőséges tevékenységük” miatt megtiltották több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzanak, de akkor nem nevezték meg az érintetteket. A román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) aznap azt közölte: az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indított büntetőjogi eljárást olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában.

Előzőleg Traian Basescu román államfő a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva. A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem “magyarországi szélsőséges csoportok” randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban.

 

 

 

A Jobbik nem fogadja el a döntést

 

A Jobbik nem fogadja el, hogy több tagját egy-egy évre kitiltották Romániából.

Szávay István, a párt országgyűlési képviselője – akire ugyancsak vonatkozik a döntés – hétfő este az MTI-nek azt mondta: felháborítónak tartja a döntést és homályosnak az indoklást. Kiemelte: a Jobbik nem tett és nem mondott olyat, ami alapján ezt a döntést meg kellett volna hozni.

A politikus úgy véli: sokkal inkább román belpolitikai vonzatai vannak az ügynek, amit Victor Ponta kormányfő nyilatkozatára alapoz, miszerint Traian Basescu államfő akarja lefölözni ennek politikai hasznát. Hozzátette: szerinte éppen ez a kulcskérdés, s a Jobbik ennek áldozata.

Szávay István szerint a lépés nemcsak a Jobbik ellen irányul, hanem az erdélyi magyarságot is meg akarják félemlíteni. Mint mondta, ezt nem hagyják, és Erdélyben is be fogják mutatni programjukat, amely semmi románellenes vagy a hatályos román törvényeket sértő dolgot nem tartalmaz. A képviselő kijelentette: a leghatározottabban, legvilágosabban kiállnak az erdélyi magyar közösség érdekeiért, s a Fidesszel és Orbán Viktor miniszterelnökkel ellentétben természetesnek tartják, hogy részt vettek a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen.

Hozzátette: a jövő hétre is lenne meghirdetett rendezvénye Erdélyben, és meg is tartják, legfeljebb más megy majd helyette.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.