Román portálok az erdélyi autonómiaigényről és a magyar választási érdekekről

Román elemzők szerint az országgyűlési választási kampány hatására felerősödött a magyar nacionalizmus és ezzel hozzák összefüggésbe az általuk szélsőségesnek tartott székelyföldi autonómiakövetelések felerősödését – derült ki a román hírportálokon megjelent vasárnapi elemzésekből.

 

A jobboldali államfőhöz közel álló Evenimentul Zilei internetes kiadásában Silviu Sergiu “Ne vessétek meg a magyar szélsőségességet, mert mérsékelt adagolásban a román nemzetállamot védi” címmel közölt írásában azt fejtegeti, hogy az autonómiát követelő “szélsőséges” szónoklatok jó ürügyet teremtenek Victor Ponta miniszterelnöknek ahhoz, hogy leszerelje a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) követeléseit, amelyet a szerző sokkal veszélyesebbnek tart, mint az általa fasisztoidnak nevezett Jobbikot, vagy Magyar Gárdát.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kézdivásárhelyi beszédére utalva a cikkíró leszögezi, a magyarok nem fognak lemondani az autonómiáról, mert “jár nekik” és ennek elérését Románia nem tudja megakadályozni, csak késleltetni. A szerző szerint a román nemzetállam – a koszovói precedenst elkerülendő – csak úgy védheti meg magát, ha meggátolja a magyarok radikalizálódását és minél kisebb “adagokban” biztosít számukra jogokat.
(http://www.evz.ro/detalii/stiri/nu-i-detestati-pe-extremistii-maghiari-ei-apara-romania-mare-1087190.html)

Ugyancsak az Evenimentul Zileiben közölte írását Malin Bot “Miképp ártanak saját maguknak az autonómiáért ordító magyarok” címmel, amelyben azt állítja, hogy az autonómiát követelő magyar politikusok valójában csak a székelyföldi magyarokat próbálják “lekenyerezni” szavazataik megszerzése reményében, de egy ilyen “elkülönüléssel” – ha megvalósulna – elriasztanák ebből a térségből a befektetőket.
(http://www.evz.ro/detalii/stiri/autonomia-maghiara-pe-intelesul-tuturor-udmr-secui-1087242.html)

A román kormánnyal és ellenzékkel egyaránt kritikus Gandulban “Az autonómia jár nekünk” címmel Marian Sultanoiu közölt ironikus hangvételű írást Semjén Zsolt március 15-i beszédére utalva. A magyar miniszterelnök-helyettest, illetve a március tizedikei marosvásárhelyi autonómiatüntetésen megjelent Vona Gábor Jobbik-elnököt a szerző “választási lovasoknak” nevezte, akik szerinte azért “szálltak le a nyeregből” Erdélyben, hogy begyűjtsék az erdélyiek szavazatait.
(http://www.gandul.info/puterea-gandului/autonomia-ni-se-cuvine-12270742)

A liberális kötődésű Adevarul hasábjain a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu szociáldemokrata parlamenti képviselő Semjén Zsolt  Romániából való kitiltását követelte a “Miért kell nemkívánatosnak minősíteni az autonómiát követelő magyarországi tisztségviselőket” című írásban. A román képviselő szerint a magyar kormány és parlament “autonómia-zarándoklatra” Erdélybe járó tagjai “csoportos erőszakot” követnek el a román alkotmány ellen és az ország területi épségét fenyegetik.
(http://adevarul.ro/news/politica/de-oficialii-autonomisti-ungaria-trebuie-declaratipersona-non-grata-1_5324d0b00d133766a8ef6ac8/index.html)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.