Bemutatják az egyik leghíresebb soha el nem készült filmről szóló dokumentumfilmet

Az egyik leghíresebb soha le nem forgatott filmről, a chilei kultfilmes, Alejandro Jodorowsky Dűne című tervezett produkciójáról készült, és számos filmfesztiválon megfordult dokumentumfilm március végén kerül az észak-amerikai mozikba.

 

Frank Herbert klasszikus science-fiction regénye nyomán Jodorowsky a hetvenes évek közepén akart filmet forgatni. A szereposztásban Orson Welles, Mick Jagger és Salvador Dalí is helyet kapott, Peter Gabriel, a Pink Floyd és a Magma jegyezte volna a filmzenét, a képi világ és a karakterek kidolgozását pedig H. R. Gigerre és Jean Giraud-ra bízta Jodorowsky.

“A felvevőgép sohasem kezdett forogni. A filmhez viszont az elejétől a végéig összesen 3000 rajzból álló képes forgatókönyv készült” – idézte fel Frank Pavich, a hamvában holt produkcióról szóló dokumentumfilm alkotója.

Pavich a rendezővel, a producerrel, valamint a filmterven dolgozó művészekkel készített interjúkból bontotta ki az el nem készült, mégis legendává vált film történetét.

A képes forgatókönyvet annak idején könyvformába szerkesztve több stúdiónak eljuttatták, de azok hiába találták izgalmasnak az ötletet, a különc Jodorowsky olyan korábbi munkái, mint A vakond vagy A szent hegy, elriasztották őket.

“Talán ez volt a projekt sorsa. A könyvben vázolt világ önálló életre kelt, és nagy hatással volt későbbi produkciókra” – idézte a BBC Pavich véleményét.

Jodorowsky Dűnéjét sokan tartják az Alien-filmek és a Szárnyas fejvadász előfutárának.

A 90 perces dokumentumfilmet 2013-ban a cannes-i filmfesztivál Rendezők kéthete programjában vetítették nagy sikerrel, később a torontói, londoni és tokiói nemzetközi filmmustrán is bemutatták. Észak-Amerikában március 28-án kerül a mozikba.

A Dűnéből egyébként végül 1984-ben David Lynch forgatókönyvéből és rendezésében született mozifilm.

http://www.bbc.com/culture/story/20140313-the-greatest-movie-never-made

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.