Román kitiltás – A Külügyminisztérium meg fogja vizsgálni, indokolt-e a lépés

A magyar kormányzat meg fogja vizsgálni, hogy az uniós alapjog, illetve a román törvények mennyire indokolják, illetve nem indokolják, hogy a román hatóságok több magyar állampolgár beutazását megtiltották – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

 

    Kaleta Gábor a román belügyminisztérium pénteki közleményére reagált, amely szerint több magyar állampolgár Romániába való beutazását tiltották meg a román hatóságok, arra hivatkozva, hogy a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Románia területén.

    A sajtófőnök hangsúlyozta, hogy a román hatóságok nem nevezték meg azokat a személyeket, akiket érint az intézkedés. Azt ígérték, hogy a jövő héten közlik a neveket.

    Ebben a helyzetben, a magyar fél csak azt követően tud érdemben reagálni a döntésre, ha tudja hogy kiket és milyen indokok alapján tiltottak ki Romániából. Vagyis a román fél részletes tájékoztatására várunk – mondta Kaleta Gábor.

    Monica Dajbog szóvivő Bukarestben megtartott pénteki sajtóértekezletén nem kívánta megnevezni az érintetteket, csak annyit közölt, hogy a román belügyminisztérium nemkívánatossá nyilvánításukat is kezdeményezte az illetékes bíróságon. Az intézkedést a közrendet és nemzetbiztonságot fenyegető kockázatok felmérése nyomán, megelőző szándékkal hozták a román hatóságok – tette hozzá.

    Újságírói kérdésre Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről azt mondta, ellene büntetőjogi eljárás indult. Ezzel kapcsolatban további részletek közlésétől elzárkózott.

    A szóvivő szerint felveszik a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy az kitiltott személyek is értesüljenek kitiltásukról.

    Traian Basescu román államfő kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva.

szekely_szabadsag_napja0_2014_marc10_marosvasarhely

A Jobbik értetlenül ál a párttagjai elleni román fellépéssel szemben

A Jobbik megdöbbenve értesült arról, hogy a párt politikusait kitiltották Romániából, mivel szerintük hasonló lépésre semmilyen okot nem adtak.

Pál Gábor, az ellenzéki párt sajtófőnöke pénteken este az MTI megkeresésére arra reagált így, hogy a román hatóságok megtiltották több magyar állampolgár Romániába történő beutazását a hétfői marosvásárhelyi autonómiatüntetésen kifejtett szélsőséges tevékenységre hivatkozva.

Románia nem nevezte meg az érintetteket, csupán azt közölte, hogy azokról van szó, akik támogatták a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda tevékenységét. A román fél tájékoztatásából kiderült tovább, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke ellen büntetőjogi eljárást indítanak, ennek részletei azonban egyelőre nem ismertek.

A Jobbik szóvivője elmondta, értetlenül állnak a román fél lépése előtt, hiszen pártjuk tagjai nem tettek olyan lépést, vagy követtek el bármilyen bűncselekményt, ami hasonló reakciókat tenne szükségessé. Pál Gábor hangsúlyozta továbbá, hogy Vona Gábor pártelnök március 15-i budapesti beszéde, valamint az általa Orbán Viktor kormányfőnél szorgalmazott miniszterelnök-jelölti vita létrejötte előtt nem kíván foglalkozni a kérdéssel.

jobbik_szekely_szabads_2014marc_marosv_vona_g

Az alkotmányos rend elleni cselekményekkel gyanúsítják a Jobbik aktivistáit

Az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indított büntetőjogi eljárást a román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában – közölte pénteken a DIICOT.

 

“Alaposan gyanítható, hogy 2013-2014-ben a Jobbikot népszerűsítő több romániai rendezvényen revizionista, szeparatista, az alkotmányos rend elleni nyilatkozatok hangzottak el” – olvasható a DIICOT közleményében.

A vádhatóság a román büntetőtörvénykönyv 397. cikkelyére hivatkozik, amely az alkotmányos rend megdöntésre irányuló, a nemzetbiztonságot veszélyeztető erőszakos cselekményekért tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést ír elő. Ugyanaz a cikkely az alkotmányos rend elleni fegyveres támadásért 15-től 25 évig terjedő szabadságvesztést irányoz elő.

Előzőleg a román belügyminisztérium szóvivője bejelentette: “szélsőséges tevékenységük” miatt megtiltották több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzanak. Neveket nem közölt, csak azt, hogy a kitiltott magyar állampolgárok a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Romániában.
A belügyminisztérium szóvivője hozzátette: Vona Gábor, a Jobbik elnöke ellen büntetőjogi eljárás indult, de erről részletek nem közölt.

A DIICOT közleménye azt követően jelent meg, hogy a román média érdeklődött a vádhatóságnál: milyen ügyben vizsgálódnak Vona Gábor ellen. A kommüniké nem említi név szerint a Jobbik elnökét és az sem derül ki belőle, hogy a gyanúsítottak magyar állampolgárok-e.

Traian Basescu román államfő kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva.

A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem “magyarországi szélsőséges csoportok” randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban. A román lapok és hírtelevíziók hangsúlyozták, hogy a rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a “Magyarországon betiltott Magyar Gárda” több képviselője is jelen volt, ez utóbbiakat téve felelőssé a csendőrökkel való dulakodásért.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.