Mától jogsértés fotózni engedély nélkül

(Budaörs – 2014. március 15., Budaörsi Infó) Március 15-én hatályba lép az új Polgári törvénykönyv, ami kimondja: jogsértés engedély nélkül lefotózni valakit, abban az esetben is, ha nem kerül felhasználásra a kép.

Eddig a törvény azt írta elő, hogyha valaki szeretne nyilvánosságra hozni egy fotót, akkor ahhoz kell a fotóalany hozzájárulása. Holnaptól viszont nem csak a fotó felhasználásához, hanem elkészítéséhez is hozzá kell járulnia annak, akiről készül a kép.

“2:43. § A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen g) a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése. (…) 2:48. § (1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. (2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.”

 

 

Sérelemdíj sérelem nélkül is

 

Ha bárki megszegi a törvényt, az jogosan perelhető, és nem kell feltétlenül sérelemnek lennie, elég hozzá egy kattintás.

A fotóalany sérelemdíjat követelhet. A sérelemdíj az új Ptk. egyik legfontosabb újdonsága. Ahhoz, hogy valaki ilyet követeljen, „a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges”.

Vagyis nem kell bizonyítania, hogy kára keletkezett, mondjuk tönkrement a házassága, mert akkor kapta le a fotós, amikor a szeretőjével volt az utcán. Csak annyi kell, hogy készüljön róla – a hozzájárulása nélkül – egy fotó.

 

Kíváncsian várjuk, hogy március 15.-e után hány per indul majd a fotósok ellen, és hogy a bíróság miként dönti el, hogy vajon megtörtént e a hozzájárulás vagy sem. Ez mellett miként bizonyítják be, hogy a fotós valóban megnyomta az exponáló gombot, vagy csak bele nézett a gépbe.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.