Március 15. – Áder: 1848. március 15-e modern politikai nemzetünk születésnapja

A modern politikai nemzet születésnapjának nevezte 1848. március 15-ét Áder János köztársasági elnök a Veszprém megyei Békáson elmondott ünnepi beszédében szombaton, a Hollán Ernő szabadságharcos hadmérnök tiszteletére rendezett megemlékezésen.

 

Az államfő szavai szerint Hollán Ernő olyan hazafi volt, aki tudta, hogy a nemzet felemelkedését a nemzetet alkotó egyének cselekedetei biztosítják, ebből születik minden nagy közös teljesítmény. “Ha az ország polgárai erős nemzetet alkotnak, az az egyének lehetőségeit is megsokszorozza” – jelentette ki.     Áder János úgy vélekedett: ez nemcsak a nemzetek történetében van így, igaz ez a családokra és az olyan közösségekre is, mint Békás. “A mai nap emlékezete és a falu példája bizonyítja, hogy az egymás tiszteletén és megbecsülésén nyugvó közösség attól más és azért több, mint az egyes emberek összessége, mert a közösségben többszörös teremtő és megtartó erő munkál” – emelte ki.

A köztársasági elnök megjegyezte: Hollán Ernő hitt a szabadságszerető nemzet megtartó és felemelő erejében, és milliók hisznek benne ma is éppúgy, ahogy 1848-ban, 1956-ban, vagy épp a 25 évvel ezelőtt elindult békés polgári átalakulás idején.

Áder János szólt arról, hogy a 21. század szabad Magyarországának története valójában a 19. század polgárosodásában gyökerezik. Példaként említette a 48-as ifjúság 12 pontját, az első népképviseleti országgyűlést, az első felelős kormány megalakulását és az 1848-as áprilisi törvényeket.

Az elmúlt 166 évben a magyarok mindig képesek voltak erőt meríteni 1848. március 15. üzenetéből – jegyezte meg, hozzátéve: az a nap visszavonhatatlan fordulópontot hozott. “Megmutatta, hogy politikai nemzetünk lelkében egyszerre van meg Kossuth elszántsága, Széchenyi felelősségérzete, Deák bölcsessége és Petőfi szabadságszeretete” – mondta az államfő.

Kitért arra: Hollán Ernő Kossuth Lajos őrnagyaként olyan korban élt, amikor nehéz idők jártak a magyar hazafiakra, ő mégsem adta fel az értelmes cselekvésbe, a tisztességes életbe vetett hitét. Azok közé tartozott, akik nem ijedtek meg a felelősségtől, nem vágynak rivaldafényre, de mindig becsülettel megteszik azt, amit kell. A békásiakhoz szólva úgy fogalmazott: “Önök pedig megértették, megfogadták, megtartották Hollán Ernő üzenetét: Minden időben, ki-ki hivatása szerint végezze el feladatát a közösségért, ezáltal a hazáért”.

A köztársasági elnök ünnepi beszédét követően a szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola Hollán Ernő Kollégiumának diákjai adtak ünnepi műsort, felidézve a forradalom és szabadságharc kezdetének napjait.

A megemlékezésen Horváth János a 200 lakosú Békás polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta: március 15-e egy adomány, egyesítő ünnep, a nép lelke, amelyet a szívünk fog össze. Szavai szerint a békásiak csak néhány éve ismerték fel igazán, hogy milyen történelmi értéke van annak, hogy a szabadságharcos Hollán Ernő községükben van eltemetve. Korábban elsősorban a közlekedési szakemberek emlékeztek meg róla, ebbe kapcsolódott be az önkormányzat.

Az ünnep helyi hagyományait követve Áder János köztársasági elnök Horváth János polgármesterrel közösen egy facsemetét ültetett el a kriptakápolna előtt, majd a résztvevők elhelyezték a kápolna tövében koszorúikat és a megemlékezés virágait.

Az ünnepségen jelen voltak a Hollán-család leszármazottai, akiket a köztársasági elnök külön is üdvözölt, majd velük együtt megtekintette a kriptakápolnát és egy rövid sétát is tett a községben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.