A T. rex rokona – Új, mini dinoszauruszfaj maradványait tárták fel Alaszkában

Egy új, kicsiny dinoszaurusznak, a híres T. rex egy rokonának kövületeire bukkantak kutatók Alaszka északi részén. A 70 millió éves maradványokat a földtörténeti késő krétakorból származó üledékes kőzetekben találták a texasi Perot Természeti és Tudományos Múzeum szakemberei.

 

    Az észak-alaszkai Prince Creek képződményben fellelt részleges koponya-, állkapocs- és pofacsontmaradványok vizsgálatából kiderült, hogy dinoszaurusz a tirannoszauruszok rokona. Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy egy teljesen más dinoszauruszfaj megkövesedett maradványait vizsgálják.

    Tirannoszaurusz maradványokra ilyen messzi északi tájakon még nem bukkantak, korábban csak Észak-Amerika és Ázsia középső és délebbi részein tártak fel ilyen lelőhelyeket.

    A koponyacsontok a Nanuqsaurus hoglundi nevű új tirannoszauruszfaj csontjai, amelyek szoros rokonságban álltak két mások tirannoszauridával, a Tarbosaurusokkal és a Tyrannosaurusokkal. Ez az új dinoszauruszfaj a becslések szerint relatív kicsi volt, egy felnőtt példány koponyájának hosszúsága körülbelül 62 centiméter lehetett, összehasonlítva a T. rex 150 centiméteres koponyájával – írták a szakemberek a PLOS ONE tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukba

    Ez a faj valószínűleg a szezonálisan szélsőséges, kontinentális körülmények között élt Észak-Amerika legészakibb részén.

    Anthony Fiorillo és Ronald S. Tykosky, a tanulmány szerzői úgy vélik, a N. hoglundi kisebb testmérete a délebbre talált legtöbb tirannoszauridához képest azt tükrözi, hogy a faj alkalmazkodott az északi-sarki évszakok erőforrásaihoz, illetve azt is, hogy ez a faj részben elzárt volt a kontinens többi részétől az olyan geológiai képződmények által, mint a kelet-nyugati vonulatú Brooks-hegység. E a felfedezés bepillantást tesz lehetővé a tirannoszauruszok alkalmazkodóképességébe és evolúciójába másféle feltételek, az észak-sarki körülmények között.

    “A mini dinoszaurusz felfedezése szuper dolog, mivel feltár nekünk valamit abból, milyen körülmények uralkodtak az ősi Északi-sarkon. Az teszi még inkább érdekessé ezt a felfedezést, hogy a Nanuqsaurus hoglundi megmutatja nekünk az ősi északi-sarki világ biológiai gazdagságát egy olyan korban, amikor az Föld még igen meleg volt a mai viszonyokhoz képest” – idézte Fiorillót a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/141312182024.htm

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.