A fenntartható és befogadó Budaörs – Két díjat is nyert a város egyszerre

(Budaörs – 2014. március 13., Budaörsi Infó) Március 13.-án két díjátadóra is hivatalos Budaörs. Városunk elnyerte a “Befogadó magyar település” díját, és a „Holnap városáért díj 2013” a „Fenntartható városért” kategóriában is győzött. Vágó Csaba kabinetvezetővel, és Szabó Sándor pályázati koordinátorral beszélgettünk az előzményekről.

.

 

Az innovacity kifejezést sokszor halljuk Budaörs nevével összefonódva és erre most sem cáfolt rá. Városunk megmutatta, hogy ha díjat nyer, akkor azt is rendhagyó módon teszi. Két teljesen különböző pályázatra nyújtott be a város pályamunkát, és mindkettőt megnyerte, de ha ez nem lenne elég, ráadásul egy napon, és megközelítőleg egy időben is vannak a díjkiosztók. Így mindkét alpolgármesterünknek jut egy-egy díjátvétel a város nevében.

 

 

1. számú díj: Befogadó Magyar Település díj 2014

 

A Fogyatékos Emberek Szervezetének Tanácsa 2011-ben pályáztatta meg először a Befogadó Magyar Település díjat. Ez az elismerés kétévente nyerhető el. A 2014-es évben három település részesült ebben a megtiszteltetésben: Budaörs, Dunakeszi és Tapolca. A településeknek az eddig tett erőfeszítéseikért, a fogyatékkal élő emberek és szervezetek támogatásáért jutalmazták. A díjátadóra március 13.-án kerül sor a Parlamentben, ahol Kövér László adja át a díjakat. Budaörs részéről Török István alpolgármester vesz részt az átadón.

 

 

Szabó Sándor a Budaörsi Infónak elmondta: 

„Budaörsön minden feltétel adott volt ahhoz, hogy sikeresen teljesítsen ezen a pályázaton. A városunkban nem csak szociális helyzet alapján lehet valaki hátrányban, hanem fogyatékkal élőként is. Az ő élethelyzetük és életminőségük javítására nagyon sokat áldozott a város az utóbbi időben. Ennek kiemelt és látványos pontja az akadálymentesítés, ez a legkézzelfoghatóbb része a benyújtott pályázatunknak.”

 

Vágó Csaba hozzátette, hogy „a középületeink döntő többsége akadálymentes, illetve van a költségvetésben forrás arra, hogy a meglévő tervek alapján akadálymentessé tehessük.”

„Nem előzmények nélküli ez a díj, korábban is lehetett hasonló díjakra pályázni, mint például az Idősbarát vagy Családbarát Önkormányzati díjra, és az Akadálymentes épület díjra. Ezeket mind elhoztuk az elmúlt nyolc évben. Nagy sikernek tartom a rugalmas munkahely, és rugalmas szolgáltatás biztosítása pályázatunkat is.”

 

A befogadó magyar település budaörsi pályázata azonban nem csak az akadálymentesítésről szól, hanem arról is, hogy a város miként vonta be a különféle városfejlesztési kezdeményezésekbe, programokba a helyi szervezeteket. Három olyan szervezet van Budaörsön akikkel folyamatosan együtt dolgozik az Önkormányzat: a BULAKE, a Seneca Alapítvány a dadogókért és a Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete.

 

„Ez a díj nem csupán szimbólum számunkra, hanem nagy felelősséggel is jár, mert azt mutatja, hogy az irányt, ami mellett elköteleztük magunkat, azon változtatni nem szabad a jövőben sem.

Ez a díj egy mérföldkő a város életében, de tudjuk jól, korántsem szabad hátra dőlnünk, tovább kell folytatnunk a munkánkat.” – mondta Vágó Csaba.

 

 

2. számú díj: „Holnap városáért díj 2013”  

kategória: Fenntartható városért

 

Hogy valóban nem dőltek hátra a kabinet munkatársai azt mi sem bizonyítja jobban, hogy egy másik díj átadójára is hivatalos Budaörs, ráadásul ugyanazon a napon, március 13.-án.

 

A Befogadó Város díja mellett a Fenntartható Városért díjat is elnyerte Budaörs 2014-ben. A díjat dr. Molnár Gábor, Budaörs alpolgármestere veszi át.

 

Magyarországon egyre fontosabbá válik, hogy a hazai települések fenntarthatósága minél nagyobb hangsúlyt kaphasson. Ezért is hozta létre ezt a kitüntetést a City Hungary szervezete tavaly októberben.

 

Szabó Sándor pályázati koordinátortól megtudtuk, hogy csak a díjátadón fog kiderülni, hogy mi mentén bírálták el a pályázatokat.

„A fenntarthatóság alatt nagyon sok mindent értünk, a környezeti fenntarthatóságot, a gazdaság fenntarthatóságot és a társadalom fenntarthatóságot is. Ezeket összefoglalva nyújtottunk be egy komplex pályázati anyagot.”

 

Vágó Csaba a kabinet vezetője elmondta, hogy:

„Én azt gondolom, hogy sikerült egy józan egyensúlyt teremteni Budaörsön úgy, hogy részben a környezetvédelmi célok sem sérülnek, részben pedig a gazdaságfejlesztési célok is tudnak működni.

Azonban mégis van egy félelmünk, mert olyan mértékű a város fejlődése, és olyan nagy vonzerőt biztosít a kiköltözők számára, hogy úgy tűnik, számos olyan lakóövezet van, ahol már túlnövekedéssel lehet számolni.

Az infrastrukturális kötelező beruházások, az intézmények létrehozása, fenntartása, működtetése, komoly kihívásokat állít a város elé. Nekünk sem mindegy, hogy a jó gazdaságfejlesztési célokból származó iparűzési adó bevételeinket milyen mértékben kell a jövőben újabb és újabb óvoda, iskola, bölcsődefejlesztésekre költeni.”

 

Gratulálunk Budaörs két új díjához, és természetesen beszámolunk a díjátadón történtekről is.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

facebook:

3 hozzászólás

  1. […] értelmi fogyatékos fiatalok elismerésére létrehozott Göllesz Viktor-ösztöndíjakat. A településeknek az eddig tett erőfeszítéseikért, a fogyatékkal élő emberek és szervezetek… A város részéről Török István alpolgármester vett részt az […]

  2. […] szokta elaprózni a dolgait. Például, ha nyer valamit, akkor azt is duplázza, mint legutóbb, amikor egy nap alatt két kitüntetést is átvehetett a Befogadó Magyar Település díját.  és „Holnap városáért díjat”  a „Fenntartható […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.