Változik az őstermelői papír alapú igazolvány!

(Budaörs, 2014. március 11. – Budaörsi Infó) Az agrár szektorban sok visszaélés volt tapasztalható az elmúlt időben, és erre a problémára keresett, és talált is megoldást az Agrárkamara. A továbbiakban a papír alapú őstermelői igazolványokat egy chippel ellátott plasztik kártya fogja felváltani. Kisberk Balázzsal a Budaörsi Települési Agrár Bizottság elnökével beszélgettünk a gazdákat érintő változásokkal kapcsolatban. 

 

A Budaörsi Infónak Kisberk Balázs elmondta:

„Az őstermelők kevesebb közterhet fizetnek, mint az egyéni vállalkozók, sokan eleve azért választják ezt az adózási formát, hogy visszaéljenek vele. 

Az őstermelői igazolvánnyal való visszaélés tipikus formája, amikor valakinek nincs saját gazdasága, hanem a másoktól megvásárolt terményeket árulja, vagy külföldről, feketén behozottat értékesít hazaiként.

A közeljövőben a csalások kiszűrése érdekében minden őstermelő mikrochipes igazolványt fog kapni, amelyre rávezetik majd az összes adatát.

A kártya kiadásakor a falugazdásznak fel kell vezetnie a kamarai adatbázisba, hogy az adott termelő mekkora területen, milyen terményeket állít elő, és milyen formában kívánja értékesíteni azokat.

Így az ellenőrzések során egy kártyaleolvasóval meg lehet nézni az őstermelői igazolvány tulajdonosának fényképét, illetve azt, hogy mekkora területre és milyen termény előállítására váltotta ki a kártyát.

Hangsúlyozni szeretném tehát, hogy ez a változás az őstermelők érdekében történik, így ezúton is számítok minden érintett szíves együttműködésére.”

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.