Székely szabadság napja – A román média magyar szélsőségesek randalírozásáról tudósított

A keddi román lapok a Mediafax és Agerpres hírügynökség helyi tudósítóinak jelentései alapján tárgyilagosan tudósítottak a hétfői marosvásárhelyi Székely szabadság napja elnevezésű demonstrációról, beszámolóikban azonban nem a székelyek autonómiaköveteléseire, hanem az “engedély nélküli menetelés” során a rendfenntartókkal dulakodó “szélsőséges csoportok randalírozására” helyezték a hangsúlyt.

 

A kormánnyal és ellenzékkel egyaránt kritikus Gandul Magyar szélsőségesek dulakodtak a csendőrökkel címmel, a jobboldali Romania Libera Botrány Marosvásárhelyen: 4000 magyar az SZNT tüntetésérén, a Jobbik elnöke a résztvevők között címmel, a liberális Adevarul A székelyek autonómiát kérnek Székelyföldnek: több mint négyezren egy petárdás, skandálós, dulakodós felvonuláson címmel, a regionális hírek rovatában közölt tudósítást.

A Mediafax anyaga nyomán valamennyi lap azt írta, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett megemlékezésen jelen volt Vona Gábor, a “magyarországi szélsőjobboldali párt”, a Jobbik elnöke, és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a “Magyarországon betiltott Magyar Gárda” több képviselője. Egyes román lapok a közfelkiáltással elfogadott kiáltványt is ismertették, idézve azt a passzusát, amely szerint Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát.

Több román hírtelevízió közvetítőkocsit küldött hétfőn Marosvásárhelyre a Székely vértanúk emlékművéhez, ahol az SZNT autonómia-demonstrációja zajlott, de csak akkor kezdtek foglalkozni a rendezvénnyel, amikor az Agerpres megírta, hogy a résztvevők “engedély nélkül” elindultak a főtér felé, és közülük néhányan lökdösődni kezdetek a rendfenntartókkal. A román hírügynökség hozzátette, hogy a HVIM egyes tagjai a menetelés közben idegengyűlölő jelszavakat skandáltak.

A Digi 24 hírtelevízió kedden is óránként leadta azokat a felvételeket, amelyeken a HVIM jelvényeit viselő tüntetők és az arcukat sísapkával eltakaró férfiak dulakodnak a csendőrökkel Marosvásárhelyen, és egyikük zászlórúddal próbál megszúrni egy csendőrt. A hírcsatorna tudósításában hozzátette: a magyar gárdás szélsőségesek egy csoportja randalírozott a “polgári sétának” szánt menetelés során. A beszámolóban románul feliratozták a felvételen hallható, “Idegenek, menjetek haza” és “Székelyföld nem Románia” magyar skandálást.

A román hírcsatornák hétfő esti műsoraiban a meghívott elemzők a Krím félszigeten kialakult helyzettel hozták összefüggésbe a “székelyek radikalizálódását”.

A román lapok a budapesti szimpátiatüntetésről és Tőkés László strasbourgi felszólalásáról is beszámoltak, amelyben az európai parlamenti (EP-) képviselő a marosvásárhelyi tüntetés kapcsán a Székelyföld autonómiaigényére hívta fel a figyelmet az EP plenáris ülésén, az egyperces felszólalások sorában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.