Lekapcsolták és orosz adókkal helyettesítették az ukrán tévécsatornákat a Krímben

Egy kivételével az összes ukrán televíziós csatornát lekapcsolták a Krímben, helyettük orosz televíziók műsorait sugározzák.

 

Jelenleg az ukrán tévécsatornák közül egyedül a politikailag semleges kijevi Tonis tévé adása fogható az orosz katonák és helyi fegyveresek által múlt héten megszállt Krím félszigeten. Részlegesen leállították a helyi televíziók műsorainak sugárzását is, a kiiktatott ukrajnai csatornákat a félszigeten orosz adók műsorával helyettesítették – adták hírül vasárnap ukrán hírportálok.

A jelentések szerint a kábelszolgáltatók csomagjaiban a többi között az ukrán Inter TV helyén az orosz NTV Mir, a kijevi 1+1 adóén az orosz állami tévé, az Ukrán Nemzeti Televízióén a Rosszija RTR műsorai nézhetők. További hét országos ukrán tévécsatorna adásait is lekapcsolták.

Vasárnapi médiahírek szerint Szimferopol utcáin óriásplakátok tűntek fel, amelyek a helyi lakosságnak azt sugallják, hogy az oroszbarát krími vezetés által március 16-ra kitűzött, a félsziget hovatartozásáról tartandó népszavazáson a “nácizmus” és Oroszország között kell választania. A reklámtáblák egyik felén a Krím horogkereszttel, a másikon orosz nemzeti színekkel jelölt térképe látható, a két változat közötti választás lehetőségére utaló szöveggel.

 

 

 

Fegyveresek fogtak el több ukrán aktivistát a Krímben

 

Ukrajna egységét támogató aktivistákat fogtak el fegyveres önvédelmi csoportok két külön incidensben vasárnap az orosz erők által ellenőrzött Krím félszigeten – közölték kijevi aktivisták, illetve az egyik elhurcolt családja.

Olekszij Bik, a Glavkom nevű ukrán hírportál újságírója ukrán honlapok szerint elmondta, hogy Armjanszk falu mellett, a félsziget Herszon megye felőli bejáratánál látta, amint húsz fegyveres férfi vett körbe két földre térdepeltetett, összekötött kezű nőt.

“A cuccaik szét voltak szórva az úttesten” – tett hozzá a szemtanú Bik, aki szerint a fiatal nőknél egyebek közt a kijevi Európa-barát tüntetéseket támogató matricákat találtak. A fegyveresek haragját külön kivívta az egyik nő karján felfedezett “Égi százak” felirat, amelyet a Majdan tüntetői elleni rendőri megtorlás áldozatainak emlékére tetováltatott magára.

A fegyveresek ismeretlen helyre elvitték a feltartóztatott aktivistákat, Katerina Butkót és Olekszandra Rjazancevát.

Az Euromajdan SOS mozgalom egyik szóvivője ugyanakkor azt közölte, hogy nem két, hanem három nőről van szó. A harmadik elhurcolt nő Olena Makszimenko, a Tizsdnya című kiadvány újságírója.

Az Ukrainska Pravda című ukrán lap weboldalára feltette a Krímben elfogott három aktivista fotóját.

A Krím Oroszországhoz csatlakozását támogató önvédelmi csoportok a napokban közölték, hogy megakadályoznak minden olyan kísérletet, amely a Majdan mozgalmának a félszigetre való importját célozná.

A másik incidensről beszámoló Szerhij Kovalszki elmondta, hogy apját, Anatoli Kovalszkit és társát Ondrij Scsekunt a szimferopoli pályaudvarról vitték el egy oroszbarát önvédelmi csoport tagjai szombaton, miután egy autóval kimentek a pályaudvarra, hogy ott átvegyenek egy csomagot, amelyben szóróanyagok voltak egy, az új kijevi hatóságok melletti demonstrációhoz.

Szerhij Kovalszkinak újságírók próbáltak segíteni apja felkutatásában, s az Orosz Egység elnevezésű mozgalom társelnöke először azt mondta nekik, hogy az aktivisták a rendőrségen vannak, másodszor pedig azt, hogy az Orosz Egység tartja őket fogva. Utóbb azonban mindezt letagadta.

A fiú megbízhatónak mondott értesülése szerint a két férfit jelenleg Szimferopoltól, a Krími Autonóm Köztársaság székhelyétől legalább 100 kilométerre, két külön helyen tartják fogva túszként, “de hogy milyen céljaik vannak a két férfival, azt nem mondják el” – közölte az Emberi Jogi Tájékoztató Központ elnevezésű szervezet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.