Az amerikai képviselőház elnöke sürgette az amerikai gázexport engedélyezését

Az amerikai képviselőház elnöke a hét végén sürgette, hogy Barack Obama amerikai elnök haladéktalanul engedélyeztesse a földgáz exportját annak érdekében, hogy csökkenjen az Egyesült Államok barátainak Oroszországtól való függősége Európában és szerte a világon.

 

John Boehner republikánus házelnök a visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kérésére reagált.

“Remélem, hogy Obama elnök figyelembe veszi ezt a szövetségeseinktől érkezett felhívást és arra használja majd ‘tollát és telefonját’, hogy utasítsa az energiaügyi minisztert a függőben lévő földgázexport-engedélyek haladéktalan jóváhagyására és hogy mindent megtesz, ami lehetséges barátaink Oroszországtól való függőségének csökkentése érdekében Európában és szerte a világon” – állt a házelnök közleményében, amelyet a szenátus demokrata többsége vezetőjének, Harry Reidnek is elküldtek.

Az elnök tollának és telefonjának felhasználására vonatkozó fordulattal John Boehner Barack Obamának arra az ígéretére utalt, hogy idén a korábbinál gyakrabban él majd a rendeletkiadás eszközével.

Boehner a héten a The Wall Street Journalben arról írt, hogy az Egyesült Államoknak bőséges földgázkészletei vannak, ám éles ellentétben Oroszországgal, az amerikai kitermelés és kivitel alig közelíti meg a lehetőségeket. A házelnök szerint erről legnagyobb részben az amerikai energiaügyi minisztérium tehet, mert a tárca által alkalmazott engedélyeztetési eljárás “gyötrelmesen lassú” és az a de facto földgázkiviteli tilalommal egyenértékű egy olyan helyzetben, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök “boldogan kihasznál geopolitikai céljainak finanszírozása érdekében”.

A V4-országok washingtoni nagykövetei a pénteken elküldött közös levelükben sürgették a képviselőház elnökétől és a szenátusi demokrata többség vezetőjétől az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) európai exportjának engedélyezését. Szapáry György magyar, Ryszard Schnepf lengyel, Petr Gandalovic szlovák és Peter Kmec szlovák nagykövet hangsúlyozta az Egyesült Államok közép- és kelet-európai szerepvállalásának fontosságát, különösen az energiabiztonság és a megbízható földgázellátás területén.

“Az energiabiztonság nemcsak a mindennapokat meghatározó kérdés régiónk több millió polgára számára, hanem az egyik legfontosabb biztonsági kihívás is, amellyel Amerika szövetségeseinek ma szembe kell nézniük Közép- és Kelet-Európában. Ráadásul az Egyesült Államok LNG-exportja nemcsak a visegrádi országok estében, hanem a szélesebb térségben is kezelné az energiabiztonsági gondjait” – állt a washingtoni nagykövetek által a kongresszus vezetőihez intézett üzenetben.

A magyar V4-elnökség kezdeményezésére megfogalmazott levelet több amerikai és európai sajtóorgánum is ismertette.

Az amerikai gázexportot csak azoknak az országoknak az esetében nem kell a kormány által külön is engedélyeztetni, amelyek szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek az Egyesült Államokkal.

A V4-nagykövetek rámutattak: azért fordulnak segítségért, mert az általuk képviselt régióban a gázpiaci verseny és az energiabiztonság “létfontosságú aspektusa a nemzetbiztonságnak”, valamint a térség “geostratégiai stabilitásának és függetlenségének”. Ennek kialakulása az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdeke is.

A nagykövetek hangsúlyozták, üdvözlendő lenne, ha az amerikai gáz megjelenne Közép- és Kelet-Európában, s a régió számára kritikusan fontos időszakban történne, ha a kongresszus fellépne az LNG-export előmozdításáért  Amerika szövetségesei számára.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.