Orosz elnöki szóvivő: nem Moszkva irányítja az ukrajnai eseményeket

Nem Oroszország irányítja az ukrajnai eseményeket – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője egy pénteki nyilatkozatában. Az orosz külügyminisztérium eközben értetlenségét hangoztatta a kilátásba helyezett uniós szankciókkal kapcsolatban.

 

Dmitrij Peszkov szóvivő a Rosszija 1 orosz állami televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy nem Moszkva irányítja az eseményeket, hanem épp az ellenkezőjéről van szó, vagyis Oroszországtól kértek segítséget, és ezt Moszkva nem hagyhatja figyelmen kívül. A Kreml befolyásos tisztviselője cáfolta, hogy a krími parlament döntést Moszkvából kezdeményezték volna.

Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin államfő mindeddig nem élt a parlament felsőházának jóváhagyásával, és nem alkalmaztak orosz fegyveres erőt Ukrajnában. Közölte, hogy “Oroszország a béke biztosítéka az orosz világban”.

Peszkov felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin népszerűsége növekszik,és ez nem mindennapi jelenség az ukrajnai eseményekkel a háttérben. A szóvivő sajnálattal közölte, hogy bár az orosz államfő naponta igyekszik világossá tenni az orosz álláspontot, külföldön azt mégsem értik meg. “Ez szomorú, az pedig még rosszabb, hogy az esetleges válaszlépések szempontjából negatív következményekkel járhat” – fogalmazott. Kijelentette ugyanakkor, hogy Oroszország és a Nyugat közötti nézetletérések ellenére nem kezdődik el újabb hidegháború.
Az orosz elnök szóvivője éles szavakkal bírálta Ukrajnát és – ahogy fogalmazott – “mindazt, ami körülötte történik”. Szerinte “a jogtalanság és a cinizmus győzelméről, valamint a nemzetközi jog összeomlásáról” van szó. Sajnálatosnak tartotta, hogy Oroszország nyugati partnerei elismerték a jelenlegi ukrajnai vezetést, “miközben nem ismerik el, hogy Ukrajnában másoknak is volna joguk a cselekvésre”.

Dmitrij Peszkov megmosolyogtatónak nevezte, hogy Európában arra szólítják fel Oroszországot, tárgyaljon nyugati közvetítéssel a kijevi vezetéssel. ” A bizalom ezen garanciavállalók iránt valószínűleg elveszett” – mondta.

A Kreml befolyásos tisztviselőjének nyilatkozatát a Rosszija 1 állami televíziós csatorna egyik népszerű, ugyanakkor a hatalom irányába elfogultnak tartott politikai vitaműsorában sugározták. A késő esti órákban közvetítendő műsort most előbbre hozták “a nagy érdeklődésre” hivatkozva.

Az orosz külügyminisztérium az Európai Unió állam- és kormányfőinek, Ukrajnával foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozóján született döntésékre reagált pénteken. A tárca értetlenségének adott hangot, mivel szerinte “abban a kényes helyzetben, amikor a világ mindent elkövet annak érdekében, hogy megtalálja a kiutat az ukrajnai válságból”, az Európai Unió ” korántsem építő álláspontot” foglalt el.

Az orosz tárca közlése szerint az Európai Unió téved, ha azt hiszi, hogy az orosz állampolgárok és az üzleti körök számára fontos vízumkönnyítési tárgyalásoknak és az EU-orosz alapszerződés megvitatásának befejezésére nagyobb szüksége van Moszkvának, mint Brüsszelnek. Azt is hangoztatták, hogy Oroszország elutasítja “a szankciók és a fenyegetések nyelvezetét”, ám ha azok megvalósulnak, “nem maradnak válasz nélkül”.

Csütörtökön Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben bejelentette, hogy az Európai Unió felfüggeszti Oroszországgal a vízumügyi tárgyalásokat, valamint az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket. Az uniós országok állam- és kormányfői rendkívüli tanácskozáson vitatták meg az ukrajnai válsággal kapcsolatos kérdéseket.

 

 

Obama és Merkel szerint Oroszországnak vissza kell vonnia erőit

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár egyetértett abban, hogy Oroszországnak vissza kell vonnia erőit, meg kell engednie a nemzetközi és emberi jogi megfigyelők Krímbe küldését és támogatnia kell a májusi ukrajnai elnökválasztás szabad és igazságos lebonyolítását – közölte helyi idő szerint pénteken a Fehér Ház a két vezető újabb konzultációjáról.

Obama és Merkel megvitatta annak szükségességét, hogy Oroszország gyorsan beleegyezzen egy kontaktcsoport megalakításába, ami elvezet majd az Ukrajna és Oroszország közötti közvetlen párbeszédhez, a helyzet csillapításához és Ukrajna területi épségének helyreállításához. A vezetők megerősítették, komoly aggályt éreznek amiatt, hogy Oroszországnak az ukrajnai katonai intervencióval nyilvánvalóan megsértette a nemzetközi jogot.

Az elnök üdvözölte az Európai Tanács március 6-i határozatait, valamint az Egyesült Államok és az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos egységes álláspontját.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.