Elkeresztelték a milánói Expo 2015 kabalafiguráját

Foody lett a neve a bolygónk lakosságának élelmezéséről és az élethez szükséges energiáról szóló 2015-ös milánói világkiállítás kabalafigurájának.

 

Az angol nevet, amely az olaszok számára is könnyen kimondható és érthető, nyolcezer javaslat közül választotta ki az Expo 2015 szervezőbizottsága. A névötleteket olasz iskolások küdték.

A jövő májusban kezdődő világkiállítás kabalafiguráját a Disney stúdió alkotta meg. A zöldségekből és gyümölcsökből álló színes és mosolygós Foody megjelenésében és most már nevében is kötődik az expo témájához.

Foodyt Giuseppe Arcimboldo (1526-1593) milánói festőművész szintén élelmiszerekből “kirakott” képei ihlették. A világkiállítás kabalafigurája máris látható a milánói villamosok oldalán. Ősztől az olasz iskolások tankönyveibe és füzetborítóira is felkerül.

Foodyt tizenegy másik figura kíséri: a fokhagyma Guaglio, a banán Josephine, a füge Rodolfo, a gránátalma Chicca, a narancs Arabella, a görögdinnye Gury, a mangó Manghy, a körte Piera, az alma Pomina, a Rap Brothers retek fivérek és a kék színű kukorica Max Mais, akiket a zöldségek-gyümölcsök olasz elnevezésein alapuló szójátékok segítségével kereszteltek el.

A fokhagymafigura elnevezése, a Guaglio nem tetszett Roberto Maroninak Lombardia tartomány elnökének, az Északi Liga politikusának. A Guaglio ugyanis a fokhagyma olasz nevével játszik, de nápolyi dialektusban. Maroni kritizálta a dél-olasz elnevezést és azt javasolta, hogy a figurának találjanak egy milánói, vagyis észak-olasz nevet. http://www.expo2015.org/area-stampa/comunicati-stampa/e-arrivato-foody

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.