Választás 2014 – Száz jelöltet vettek nyilvántartásba egy nap alatt

Egy nap alatt száz jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, szerda este 7 órakor 1386 nyilvántartásba vett jelöltet tartott nyilván a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu.

 

Az NVI-nél 1993 jelöltet tartanak nyilván bejelentettként, ennyi jelölt adta le ajánlásait, nyilvántartásba vételükről vagy már döntött az illetékes választási bizottság, vagy még folyik ajánlásaik ellenőrzése.

Hétfő este, a jelöltbejelentés határidejének lejárta után nem sokkal ez a szám 2300 volt, vagyis csaknem háromszáz jelölt nyilvántartásba vételét utasították el két nap alatt a bizottságok, és ezzel ők kikerültek a nyilvántartásból.
Az NVI-nél hétfő este 915 volt a nyilvántartásba vett jelöltek száma, kedd este 1269, szerda este már 1386. Ez azt jelenti, a választási bizottságokban két nap alatt több mint 450 jelöltet vettek nyilvántartásba.

A bizottságoknak három napjuk van az ajánlások ellenőrzésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére, a hétfőn bejelentett jelöltekről legkésőbb csütörtökön dönteniük kell. Ez azt jelenti, egy nap alatt 600 jelölt ajánlását kell még ellenőrizniük.

Mind a 106 választókerületben nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség és a Jobbik jelöltjét.

A negyedik legtöbb, 100 nyilvántartásba vett jelöltje az LMP-nek van. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 77, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 75, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 61, a Seres Mária Szövetségeseinek 60, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 50 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Az NVI-nél a keddi határidőig 31 országos pártlistát és 13 országos nemzetiségi listát jelentettek be. Országos pártlistát az a jelölőszervezet állíthatott, amely kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni jelöltet tudott állítani.

 

 

Eddig 18 550-en szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben

A nemzetiségi névjegyzékben szerdán 18 550 választópolgár szerepelt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén hozott megállapító határozata szerint.

A testületnek a törvény értelmében az országos listaállítás másnapján, azaz szerdán kellett megállapítania az összes, valamint az egyes nemzetiségi választópolgárok számát. Ennek azért van jelentősége, mert a 13 nemzetiség ennek alapján kaphat az országgyűlési választás előtti időszakra kampánytámogatást.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nemzetiségiek névjegyzékbe vétele lezárult volna, erre még március 21-én délután 4 óráig van lehetőség.

Az NVB által megállapított adatok alapján a bolgároknak 68, a görögöknek 113, a horvátoknak 1269, a lengyeleknek 102, a németeknek 5728, az örményeknek 109, a romáknak 8734, a románoknak 486, a ruszinoknak 424, a szerbeknek 238, a szlovákoknak 862, a szlovénoknak 172, míg az ukránoknak 245 nemzetiségi választójuk van, azaz ennyien szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.