Ukrán válság – a Külügyminisztériumba kérették az orosz nagykövetet

“Békét akarunk, nem vért” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Parlamentben az ukrán válsággal kapcsolatban. A Külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet, a visegrádi államok miniszterelnökei aggodalmukat fejezték ki Ukrajna területi épségének megsértése miatt.

 

A miniszterelnök az Országházban azt mondta, tárgyalásos megoldásra van szükség, a háború egyetlen alternatívája a tárgyalás. A kormányfő kifejtette: a csütörtöki brüsszeli uniós csúcstalálkozón azt az álláspontot képviseli majd, hogy az Európai Uniónak azonnal válaszlépést kell tennie az orosz katonai megmozdulásokra, ez azonban nem lehet katonai természetű, hanem Oroszországnak és az EU-nak tárgyalnia kell.

Az uniós válaszlépésnek “határozottnak, azonnalinak és integrációs természetűnek kell lennie” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy az erre vonatkozó magyar javaslatot megteszik majd Brüsszelben.

“A háború egyetlen alternatívája a tárgyalás. Mi tárgyalást akarunk és nem fegyveres konfliktust. Békét akarunk és nem vért” – mondta Orbán Viktor.
A visegrádi országok – Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország – kormányfői aggodalmukat fejezték ki Ukrajna területi épségének megsértése miatt.

A Külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár kedden hivatalába kérette Alekszandr Tolkacs budapesti orosz nagykövetet, és a kormány nevében felszólította az orosz felet, tegyen eleget a vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglaltaknak, és egységei térjenek vissza a krími orosz bázisok határain belülre.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és Oroszország lépéseit a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja.

Martonyi János külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, csökkent a veszélye annak, hogy tovább éleződik a helyzet Ukrajnában, a válság megoldása csak tárgyalásos úton elfogadható.

A tárcavezető kiemelte: bár az orosz nagykövet bekéretésétől az orosz politika nem változik, de egy ilyen lépés alkalmas arra, hogy Magyarország jelezze aggodalmait, ismertesse álláspontját, és megkérdezze a diplomatát, hogyan látja a helyzetet.

A Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője által az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban az áll: a visegrádi országok kormányfői elítélték és “súlyos eszkalációnak” nevezték, hogy az orosz parlament – az ukrán kormány akaratával szemben – felhatalmazást adott az orosz fegyveres erők bevetésére Ukrajna területén.  A cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar miniszterelnök úgy vélte, hogy Oroszország jelenlegi katonai akciói nem csak a nemzetközi jogot sértik, de veszélyes új helyzetet teremtenek Európában.

Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője kedden sajtótájékoztatón azt mondta, az eddigieknél “profibb” hozzáállást vár el a központi szervezéstől az esetlegesen Magyarországra érkező kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.