Moszkva válaszolni fog az USA szankcióira

Moszkva figyelmeztette az Egyesült Államokat: ha büntetőintézkedéseket foganatosít Oroszország ellen, válaszra számíthat – ezt kedden közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője.

 

A tárca honlapján olvasható közlemény szerint az utóbbi napokban Washingtonban elhangzott, hogy az Oroszországnak címzett “fenyegetések” nem csak az elemi történelmi ismeretek hiányára utalnak, hanem arra is, hogy az amerikai politikusok és állami szereplők nem érzékelik a XXI. századi többpólusú, változó világ realitásait.

Moszkva szerint Washington minden esetben reflexszerűen a “szankciós furkósbotot” ragadja meg, ha valami nem illik bele az “elmaradott amerikai sémába”. A külügyi közlés emlékeztet: Moszkva krími katonai beavatkozása miatt az Egyesült Államokban “komoly következményeket” helyeztek kilátásba, így például a katonai együttműködés befagyasztását és a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok új kereteiről folyó tárgyalások felfüggesztését.

Az orosz külügyminisztérium szerint a büntetőintézkedések az Egyesült Államoknak is kárt okoznának, és “nem illeszkednek a kulturált államközi kapcsolatokba”. Emellett nem is járnak kellő eredménnyel. “Viszont muszáj lesz válaszolni rájuk, és nem feltétlenül ugyanolyan mértékű lépésekkel” – olvasható a moszkvai közleményben.

Washington azt fontolgatja, hogy már a héten gazdasági szankciókkal bünteti Oroszországot. Ed Royce, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke szerint Európának és az Egyesült Államoknak közösen kellene fellépnie az orosz tőzsde, a rubel árfolyama és az orosz gazdaság ellen.

Időközben a Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon vitatta meg Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel (ez utóbbi kezdeményezésére) az ukrajnai helyzetet. Érintették a Krím félszigeten történteket is. Putyin és Erdogan kifejezte meggyőződését, hogy a Majdan (a kijevi főtér, az ukrajnai ellenzéki tüntetések helyszíne) radikális és szélsőséges erői agresszív cselekményeinek ellenére a Krímben sikerül biztosítani a nemzetiségek és vallások közötti békét és nyugalmat – olvasható az orosz államfő sajtószolgálatának tájékoztatójában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.