Jeltelen tömegsírba temették a felszámolt temetők halottait Nagyváradon

Nagyváradon egyetlen gödörbe helyezték az egykori szőlősi és olaszi temetőből exhumált holtakat – írja  az Erdély Online. Szabó Ödön képviselő szerint közel száznyolcvan, a közterületfenntartó igazgatója szerint hatvannyolc ember földi maradványai vannak a közös sírban.

 

Jeltelen nagy gödörben nyugszanak a nagyváradi Rulikowski temetőben azoknak az egykori váradiaknak a földi maradványai, akiket az egykori szőlősi és olaszi temetőből exhumáltak akkor, amikor a két temetőt parkká alakították át. Erről Szabó Ödön, RMDSZ-es parlamenti képviselő tájékoztatta a helyi sajtót, akiket szerdán ki is vitt a helyszínre.

Itt felkavaró látvány tárult az újságírók elé: egy nagy, frissen felásott földkupac volt látható azon a parcellán, ahova az elhunyt hajléktalanokat szokták temetni, de míg a hajléktalanok sírján névvel ellátott fejfa volt, addig a szóban forgó földkupac jeltelenül éktelenkedett ott.

Szabó Ödön felháborodásának adott hangot, amiért Várad egykori lakosai jeltelen tömegsírba kerültek, akiket titokban dózeroltak el a Rulikowski temetőben.

Szabó elmondása szerint a tömegsírban százhetvenhét elhunyt földi maradványai találhatók, köztük a Sztarill Ferenc építészé, aki többek között a váradi Sas-palotát és az Emke (Astoria) kávéházat építette.

Ezzel szemben Liviu Andrica, a nagyváradi Közterületfenntartó Vállalat igazgatója úgy tudja, hogy mindössze hatvanhét ember földi maradványait temették el. Elmondása szerint az újratemetésen pap is volt.

A közös sírt a jövőben körülkerítik, és ott egy emlékművet helyeznek el, melyen feltüntetik az eltemetettek neveit. Andrica kifejtette: így a jövőben látogatható lesz a közös sír, nem úgy mint eddig, hiszen évek óta a temető kápolnájában tárolták a földi maradványokat. „Én úgy gondolom, hogy jó dolgot cselekedtünk azzal, hogy eltemettük a holtakat” – fogalmazott Andrica. (Pap István)

http://www.erdon.ro/tomegsir-nagyvaradon/2495683

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.