Ukrán válság – Újra összeül az Észak-atlanti Tanács

Lengyelország kérésére a NATO-főtitkár ismét összehívta kedd délelőttre a NATO Észak-atlanti Tanácsát, a szervezet legfőbb döntéshozó testületét – közölte hétfőn este az észak-atlanti katonai szövetség.

 

Varsó a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés negyedik cikkére hivatkozva kérte a tagállamok nagyköveteinek összehívását. A cikk azt teszi lehetővé, hogy egy tagállam egyeztetéseket kérjen a többi szövetségessel, ha fenyegetve érzi területi integritását, politikai függetlenségét vagy biztonságát.

“Az Ukrajnában és környékén zajló fejlemények fenyegetést jelenthetnek a szomszédos szövetséges országokra, és közvetlen és komoly következményekkel lehetnek az euro-atlanti térség stabilitására és biztonságára'” – írja közleményében a NATO.

Lengyelország külügyminisztere, Radoslaw Sikorski a Twitteren is megosztotta, hogy országa kezdeményezte a tanács összehívását, és arra is emlékeztetett, hogy ez mindössze a negyedik alkalom a szövetség történetében, hogy valamelyik tagország a 4. cikk alkalmazását kéri. Eddig csak Törökország kért ilyen egyeztetést az észak-atlanti szövetségben; 2003-ban az iraki háború idején, és kétszer 2012-ben, amikor Szíria közelében lelőtték egy fegyvertelen felderítő gépét, és amikor Szíriából aknagránátot lőttek át török területre.

Egy név nélkül nyilatkozó NATO-forrás az MTI-nek úgy értékelte, hogy az Oroszország nyugati és északnyugati részén, az ukrán határ és a Baltikum térségében tapasztalható jelentős mértékű csapatmozgások indokolttá teszik a lengyel kérést, ráadásul Varsó napok óta fontolgatta, hogy kérje-e a 4. cikk alkalmazását. A forrás arra is rámutatott, hogy ha egy tagállam ehhez az eszközhöz folyamodik, akkor a szövetségen belüli szolidaritás értelmében a tanács megvitatja a fenyegetést, és intézkedésekről is dönthet, ha kialakul az ehhez szükséges konszenzus.
A hét végén Linas Linkevicius, Litvánia külügyminisztere is úgy nyilatkozott, hogy az orosz csapatok bevetése Ukrajna területén elegendő indok az Észak-atlanti Tanács és a NATO-Oroszország Tanács összehívására, és a negyedik cikkely alkalmazására.

A testület 48 órán belül másodszor ül majd össze. Vasárnapi ülésükön a szövetségesek arra a megállapításra jutottak, hogy az Ukrajna területén végrehajtott orosz katonai akció sérti a nemzetközi jogot, egyúttal elítélték az orosz katonai eszkalációt a Krímben, és súlyos aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az orosz parlament felhatalmazást adott erő alkalmazására Ukrajna területén. Vasárnap a NATO felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben vállalt nemzetközi kötelezettségeit, vonja vissza csapatait bázisaikra, és tartózkodjon a további beavatkozástól Ukrajnában. Azt az ülést Anders Fogh Rasmussen saját jogon hívta össze, nem valamelyik tagország kérésére a negyedik cikk alapján.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.