Bolgárkertész-emlékművet avattak Zuglóban

Bolgárkertész-emlékművet és ivókutat avattak hétfőn Zuglóban, a Bosnyák téren.

 

Az eseményen Margarita Popova, Bulgária alelnöke kiemelte: a magyarországi bolgár közösség csak úgy lehet sikeres, ha együttműködik a magyarokkal.
Az emlékműavatásra érkeztek polgármesterek olyan bulgáriai településekről, amelyeknek magyar testvérvárosuk is van. Ezekből a városokból indultak el annak idején a bolgárok Magyarországra, eleinte csak idénymunkára, majd letelepedtek itt – emlékeztetett Margarita Popova. Hozzátette: ezek a bolgárok szorgos munkájukkal kivívták maguknak a magyarok megbecsülését, és közösségük ma is nagy tiszteletnek örvend.
Megjegyezte: a hétfői rendezvény üzenet az Ukrajnában élő bolgároknak is, hogy együtt éreznek velük.
Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: az államtitkárság tisztelettel tekint a bolgárkertészek örökségére, és lehetőségei szerint támogatja utódaik kezdeményezéseit a Magyarországi Bolgárok Egyesületében és a nemzetiségi önkormányzatokban.
A 19. század második felében a magyar nagyvárosok közelében tűntek fel a zöldségtermesztéssel foglalkozó bolgárkertészek, és száz évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy érdekeik védelmére, közösségük összetartására egyesületet alapítanak – közölte. Hozzátette: az alapítás évfordulójáról idén rendezvénysorozattal emlékeznek meg.
Az államtitkár elmondta: azóta a bolgárok több intézményt is létrehoztak, így hamarosan megkezdték működésüket a bolgár általános iskolák és a magyarországi bolgár ortodox egyház. Mára a bolgár családok beilleszkedtek a magyar társadalomba, de leszármazottaik megőrizték identitásukat.
Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) zuglói polgármester beszédében kiemelte: a magyarokat és a bolgárokat egyfajta fegyverbarátság köti össze, hiszen korábban évszázadokon át küzdöttek együtt a szabadságért. A török uralom idején a bolgárok példát mutattak a magyaroknak is kitartásból és az értékek megőrzéséből, és a szabadságszeretetük is kiemelkedő – mondta.
Felidézte: később, amikor a bolgárkertészek hosszú éveken át ingáztak Bulgária és Magyarország között, majd családjuk boldogulását keresve letelepedtek itt, Magyarország adott példát a világnak azzal, hogy befogadta a bolgárokat, akik otthonra lelhettek itt. Így lett a fegyverbarátságból testvériség – mondta. Hozzáfűzte: csak a népek békés együttélése lehet sikeres.
A Bolgár Országos Önkormányzat és a Zuglói Bolgár Önkormányzat kezdeményezte, hogy Budapesten szobrot állítsanak a bolgárkertészek emlékére.
A magyarországi bolgárok lapjában megjelent, az emlékmű állításának segítésére megjelentetett támogatási felhívás szerint a magyarországi bolgárság történelmének meghatározó korszaka volt a 19-20. század fordulója, amikor több tízezer bolgárkertész dolgozott Magyarországon. Eleinte ingáztak a két ország között, később földeket vettek és letelepedtek Magyarországon.
A bolgárkertészek Magyarországon forradalmasították a kertkultúrát, új öntözési technikát vezettek be, korábban ismeretlen zöldségfajtákat honosítottak meg. Tevékenységükkel száz éven át meghatározó szerepet játszottak a magyarországi zöldségtermesztésben.
Az emlékmű Bosnyák téri helyszínének kiválasztásában szerepet játszott, hogy a bolgárkertészek egyik legfontosabb központja volt a Bosnyák téri piac.
A Bolgárkertész-kompozíciót – amely egy az ivókút mellett álló családot ábrázol – Kozsuharov Ognjan magyarországi bolgár szobrászművész készítette.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.