Megkezdte hivatalos kampányát az első magyar államfőjelölt Szlovákiában

Tizenöt nappal a szlovákiai államfőválasztás március 15-re kitűzött első fordulója előtt, pénteken megkezdődött a jelöltek rendelkezésére álló hivatalos kampányidőszak, Bárdos Gyula, a szlovák választások történetének első magyar államfőjelöltje Révkomáromban tartotta meg kampánynyitó rendezvényét.

 

A “Bárdos Gyula közösségi est” nevet viselő, színes kulturális műsorral átszőtt rendezvény kezdetére a helyszín, a helyi művelődési központ nagyterme szinte teljesen megtelt. Az első sorokban a jelöltet indító Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a felvidéki magyarság legnagyobb társadalmi-kulturális egyesületének, a Csemadoknak a vezetői mellett több ismert közéleti személyiség foglalt helyet.

A Ghymes együttes alapító tagjai, Szarka Gyula és Szarka Tamás zenés előadását követően Berényi József, az MKP elnöke üdvözölte a rendezvény közönségét. A felvidéki magyar párt politikusa Martin Luther King leghíresebb, “Van egy álmom…” kezdetű beszédét idézte, majd annak üzenetét a felvidéki magyarság jelenlegi helyzetére alkalmazva azt hangsúlyozta: az álmok tettek nélkül nem elegendőek, s az a lépés, hogy az MKP Bárdos Gyula személyében államfőjelöltet indított, olyan tett lehet, amely a felvidéki magyar közösség álmainak megvalósulásához vezethet.

“Szlovákiában még mindig nem természetes a kétnyelvűség, még mindig nem vagyunk teljes jogú állampolgárai ennek az országnak, s azért, hogy ezen változtatni tudjunk, azért döntöttünk úgy, hogy kell magyar államfőjelölt” – mutatott rá Berényi József, hozzátéve: a felvidéki magyar közösség nem veszíthet, csak nyerhet ezen a “vállalkozáson.”

Bárdos Gyula beszédében azt hangoztatta: államfőjelöltsége a felvidéki magyar közösség “felnőtté válási” folyamatának fontos része, amely során bebizonyíthatják, hogy a Szlovákiában élő magyar közösség tagjai nem másodrangú állampolgárok. “A többségi nemzetnek el kell mondani, hogy mi itt vagyunk, hogy minket senki nem hozott ide, hogy mi itt őshonosak vagyunk” – emelte ki Bárdos Gyula, hozzátéve: ez a választás a felvidéki magyarok “valós népszámlálása” lehet. “Nem fogok győzni, nem leszek elnök, de a választással mindannyian nyerhetünk, mert nem szabad kishitűnek lennünk” – hangsúlyozta.

Szlovákiában márciusban az ország történetében már negyedik alkalommal tartanak közvetlen államfőválasztást. Az elnökválasztás első fordulójában 14 jelöltre lehet majd szavazni. A hatályos szlovák szabályozás szerint az új államfő első körben való megválasztásához a leadott voksok több mint felének megszerzésére van szükség, különben második fordulót kell tartani, amelybe a legjobb eredményt elérő két jelölt jut tovább. Az eddigi felmérések azt valószínűsítik, hogy az elnökválasztás kétfordulós lesz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.