Több mint 400 kínai vett magyarországi letelepedési értékpapírt tavaly

A Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) tavaly 415 letelepedési értékpapírt értékesített Kínában, és eddigi ügyfelei közül 412-en kapták meg a magyarországi letelepedési engedélyt – mondta Lian Vang, az alap vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

 

A program múlt év júniusában indult, idén eddig 160 jelentkezőnek 70 értékpapírt értékesítettek, a várható értékesítés az év végéig elérheti a 2000-et is – tette hozzá a vezérigazgató.

A letelepedésiértékpapír-értékesítési konstrukcióban az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) letelepedési államkötvényt bocsát ki, egyenként 250 ezer euró értékben. A parlament gazdasági bizottságát hatalmazta fel a törvény arra, hogy engedélyt adjon közvetítő cégeknek – ezek egyike a HSSDF. Ezek a közvetítők saját értékpapírt bocsátanak ki, ugyancsak 250 ezer euró értékben, és a befolyt összegből vásárolják meg a magyar állampapírt.

Az ilyen 5 éves értékpapír vásárlója hozamot nem kap, viszont fizetnie kell további 40 ezer euró bevándorlási tanácsadási díjat. A közvetítő alap pedig diszkont áron – az  euróban denominált magyar államkötvények másodpiaci hozamánál 1,5 százalékponttal alacsonyabb, de legalább 2 százalékos hozamnak megfelelő diszkonttal – vásárolja az ÁKK-tól a papírokat.

A Kajmán Szigeteken bejegyzett HSSDF, Kína mellett Vietnamban is értékesítheti a magyarországi letelepedést lehetővé tevő értékpapírokat, de az utóbbi országban csak idén kezdik az értékesítést – válaszolta Lian Vang, az MTI kérdésére.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy Kínában 105 ügynökség, mintegy 200 fiókban kínálja ezeket a papírokat. Jelen vannak a 46 legnagyobb városban, így 150 millió embert érnek el. Eddig ezer rendezvényen mutatták be a papírt, a megjelentek elsősorban Magyarország gazdasága, kultúrája iránt érdeklődtek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.