Németh Lászlóné: nagyobb lehetőségek lesznek környezetvédelmi beruházásokra

A környezetvédelemhez és az energiahatékonysághoz kapcsolódó projektek támogatásának komoly jelentősége lesz az Európai Unió idei évtől induló költségvetési időszakában – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Szarvason az új szennyvíztisztító átadó ünnepsége alkalmából rendezett szakmai konferencián.

 

A tárcavezető sikeresnek nevezte az EU önerő alap létrehozását, ami az önkormányzatok részére lehetővé teszi az önerő nélküli pályázati részvételt. Az önerő alap felgyorsította az EU források lehívását, jelentőségét bizonyítja, hogy például a szennyvízprojektek száma többszörösére nőtt a hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között gazdálkodó önkormányzatok körében – mondta, hozzátéve, hogy az alapra bevezetése óta 80 milliárd forintot költött a kormány.

Az elmúlt négy év szarvasi fejlesztési programjait összegezve elmondta, hogy összegen 15,5 milliárd forint értékű beruházás valósult meg EU-támogatás és a kormány önerő alapja segítségével. A mintegy kétszáz projekt közül eddig 140 fejlesztési program be is fejeződött.

A beruházások jelentős hányada látványában is jelentős léptékű, óvodák, iskolák újultak meg, a város korszerű orvosi szakrendelővel és gyermekjóléti intézménnyel bővült, átfogó belvízvédelmi rendszer épült, bővült a kerékpárút hálózat. Szarvas jól érzékelhető fejlődése az elmúlt négy évben az önkormányzat, az itt élő emberek, a helyi cégek és vállalkozások sikeres EU fejlesztési forráslehívásainak köszönhető, céljaik megvalósítását elősegítette a kormány fejlesztéspolitikája és a mögötte álló intézményrendszer – fogalmazott a miniszter.

Németh Lászlóné szólt arról, hogy a természetvédelemben, a megújuló energia, a fenntartható fejlődés és a szemléletformálás jegyében Békés megyében összesen 130 KEOP projekt valósult meg 5,5 milliárd forint fejlesztési pénzből, ebből Szarvason 15 projekt egymilliárd forintért.

A 2014-től induló új uniós költségvetési időszakkal kapcsolatosan elmondta: az önkormányzatok a megyék és a régiók a korábbi időszaknál is jelentősebb szerepet töltenek be a fejlesztési programok, a beruházási célterületek meghatározásában, a helyi lakosság szempontjából legfontosabb projektek megvalósításában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.