Több mint ezermilliárd dollár osztalékot fizetnek a cégek világszerte

Átlépte az ezermilliárd dolláros határt a tőzsdén jegyzett részvénytársaságok által kifizetett osztalékok összesített értéke a Henderson Global Investors brit alapkezelő társaság felmérése szerint.

 

A német sajtóban szerdán ismertetett felmérés alapján a cégek tavalyi teljesítménye után világszerte 1027 milliárd dollár jár a részvényeseknek. A részvénytársaságok az utóbbi években világszerte egyre több osztalékot fizetnek, a 2010-es üzleti évben elért eredmény után 765 milliárd dollár, 2011-re 928 milliárd dollár, 2012-re 999 milliárd dollár volt az osztalék.

A tavalyi több mint ezermilliárd dollár nagyjából egyharmadát, 302 milliárd dollárt amerikai cégek fizetik ki. A kanadai részvénytársaságokkal együtt Észak-Amerika részesedése 340,4 milliárd dollár. A tőzsdén jegyzett európai cégek együtt összesen ugyancsak 302 milliárd dollár osztalékot fizetnek a 2013-ban elért eredményből, de a kontinensen nagyok a regionális eltérések. Így a teljes összeg felét brit és francia vállalatok részvényesei kapják, az euróövezeti válságot megszenvedő országokban pedig igen kevés osztalékot fizetnek a tőzsdei cégek.

Világszerte a legtöbb osztalékot – 11,8 milliárd dollárt – a Royal Dutch Shell brit-holland olajtársaság fizeti. A második helyen holtversenyben az amerikai Exxon Mobil olajtársaság és az Apple áll 10,9 milliárd dollárral, utánuk a China Construction Bank következik 10,4 milliárd dollárral.

Ágazatok szerinti bontásban a pénzügyi szektor áll az élen 217,6 milliárd dollárral, a második az energetika 124,9 milliárd dollárral, a harmadik a fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó cégek szektora 102,5 milliárd dollárral.

A Henderson Global Investors a tőzsdei érték alapján felállított globális cégrangsor első 1200 tagja eredményeinek elemzésével és becslésekkel állította össze a felmérést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.