Pintér: lényegtelenek az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményei

Pintér Sándor belügyminiszter szerint lényegtelenek az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményei, mivel azzal nem követtek el bűncselekményt.

 

A tárcavezető erről kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Hangsúlyozta, az őszödi beszédnek nem a nyilvánosságra kerülése, hanem igazságtartalma jelenti a bajt, vagyis az, hogy Gyurcsány Ferenc, az ország akkoriban hivatalban lévő miniszterelnöke hosszú ideje hazudott az embereknek.      „Félő, hogy tévútra vezetik Magyarországot” – indokolta a média tájékoztatásának szükségességét a belügyminiszter, hozzátéve: mindenki azt kérdezi, ki hozta nyilvánosságra az őszödi beszédet, holott ez a kérdésfeltevés elfedi a lényeget.

Kiemelte: a jelentésekből egyértelműen kiderül, hogy a beszédről nem illetéktelenek, hanem a kormányfőhöz lojális személyek készítették a felvételt, amelyet csak Gyurcsány Ferenc „közvetlen környezete” kapott meg. A felvétel nyilvánosságra kerülése ezt követően nem jelentett bűncselekményt, sőt hasznos volt, mert „megóvta az országot további hazugságoktól” – mondta Pintér Sándor.

A belügyminiszter hangsúlyozta, nem érti, hogy Gyurcsány Ferenc 2010 után miért kérte többször is a témában készült nemzetbiztonsági jelentés nyilvánosságra hozatalát, hiszen korábban annak minden egyes részletét ismerheti, sőt saját hivatali ideje alatt maga is közzétehette volna azokat, ráadásul sajtóhírek szerint saját munkatársai is megkísérelték nyilvánosságra hozni a beszédet.

Szólt arról is, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagjai teljes egészében megismerhetik a jelentéseket, a teljes nyilvánosságra hozatallal ugyanakkor szerinte a titkosszolgálati munka egyes részletei nagyobb kárt szenvednének, mint amennyi hasznot az hozna. Aláhúzta, a vizsgálatok minden szála az akkori kabinet és kormánypárt legfelsőbb szintjéhez vezetnek.

Pintér Sándor kérdésre válaszolva elmondta, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője döntött a beszéd kiszivárogtatásáról készült jelentések anonimizált formában történő közzétételéről. Erre azért volt szükség, mert az ellenzék nagy politikai nyomást fejtett ki a nyilvánosságra hozatal érdekében – fűzte hozzá, megjegyezve: a döntés alapjául az szolgált, hogy a titkosszolgálatokat távol akarják tartani a politikától.

Ugyancsak kérdésekre válaszolva Pintér Sándor azt mondta, meggyőződése szerint az ügyben nem is kellett volna titkosszolgálati munkát végezni azt követően, hogy megállapították, nem „kívülről, illetéktelenek” rögzítették a beszédet.

Pintér Sándor közölte továbbá, hogy nincs tudomása harmadik jelentésről, valamint egyértelműen visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint munkatársai megváltoztatták volna a jelentésben foglaltakat. A jelentések minőségét firtató kérdésre reagálva megjegyezte ugyanakkor, hogy „jelen pillanatban ilyen jelentés nem készülhetne”.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal előző héten a honlapján hozott nyilvánosságra anonimizált formában a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

 

 

DK: Pintér “sumákol és hazudik”

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a belügyminiszter már nem tagadja, hogy 2009-ben készült egy olyan jelentés az őszödi beszéddel kapcsolatban, amely szerint a szolgálatok nem tudták kideríteni, ki vitte ki az eredeti hanganyagot.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében Pintér Sándor belügyminiszter az atv.hu-n látható interjújára hivatkozik.
Mint írja, a miniszter a dokumentum nyilvánosságra hozatalára vonatkozó igényt azzal utasítja el, hogy az nem a szolgálatok jelentése, hanem csak a miniszterelnöknek szóló tájékoztató, amelyben nincs új elem az addig nyilvánosságra hozottakhoz képest.
Pintér állítását Bajnai Gordon volt miniszterelnök cáfolja, ugyanis, mint Bajnai közölte, az általa látott irat tartalma gyökeresen ellentétes a Pintér által sugallni, illetve állítani kívántakkal – közölte Vadai Ágnes.
Az alelnök hangsúlyozza, a “belügyminiszter hazudik”, amikor azt állítja, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a nyilvánosság előtt többször elismerte, hogy tudja: kik a kiszivárogtatók. Gyurcsány Ferenc ugyanis konzekvensen azt állítja, hogy megalapozott gyanúja van az érintettek személyéről, de azt éppen azért nem hozza nyilvánosságra, mert a gyanút száz százalékig nem tudja bizonyítani – jelentette ki.
Vadai Ágnes szerint Pintér Sándor sumákol, amikor nem ad választ arra a kérdésre, hogy a kampány nyitányakor, miért döntött az iratok csonkított, részleges nyilvánosságáról.
Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában múlt pénteken nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésekben az áll, hogy egy szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival. A jelentés emellett azt is rögzíti, hogy “a hanganyag sokszorosítását (…) a Fidesz irodában végezték”.
A jelentés kimondja, hogy a feltárt ellentmondásokat nem tudták tisztázni, így nem tudták azonosítani a megrendelő személyét, a rögzítés célját, valamint azt sem, hogy a felvételeket ki birtokolta.
Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorának szombati rendkívüli adásában nemmel felelt arra a kérdésre, hogy volt-e része a felvétel kiszivárogtatásában. Arra, hogy kik adták ki a beszédet, korábbi kijelentését ismételte meg: egy nő és két férfi, akiket sem emberként, sem politikusként nem kedvel, de ha nem tudja bizonyítani az érintettségüket, nem akarja megvádolni őket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.