Paksi erőmű – NFM: a kormány tájékoztatta az Európai Bizottságot

A magyar kormány eleget tett tájékoztatási kötelezettségének az Európai Bizottság felé a paksi államközi egyezménnyel kapcsolatban, a bizottság pedig nem élt sem politikai, sem jogi kifogással – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

 

A tárca az Energiaklub közleményére reagált, amelyben a szervezet azt írta, hogy a kormány – közlésével ellentétben – nem értesítette hivatalosan az Európai Bizottságot az új paksi erőmű-blokkok terveiről. Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kedden az MTI-nek küldött közleményében az írta, a magyar kormány állítása szerint az új paksi blokkokról szóló államközi szerződés ügyében mindenről tájékoztatták előzetesen az Európai Bizottságot, ezt azonban a bizottság az Energiaklub adatigénylésére válaszolva cáfolta.

Az NFM ugyanakkor keddi közleményében kiemeli: az Euratom szerződés 103. cikke szerinti kötelezettségének eleget téve a kormány megküldte a bizottságnak az egyezmény tervezetét, amellyel kapcsolatban Brüsszel nem élt politikai vagy jogi jellegű kifogással.

A tárca idézi a magyar és az orosz kormány közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényt, amelynek általános indokolása szerint “az Egyezmény tervezete az Európai Bizottság részére megküldésre került, az Egyezmény megkötése ellen a Bizottság nem emelt kifogást. Az előzetes véleményezési kötelezettség az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó szerződés 103. cikke alapján áll fenn.”

A minisztérium tájékoztatása szerint a 30 napos rendelkezésre álló határidő lejárta után, 2014. január 14-én a bizottság arról tájékoztatta a kormányt, hogy nem emel kifogást az Euratom Szerződés értelmében a megkötendő szerződés ellen, így 2014. január 14-én aláírhatták a megállapodást.

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy a jövőben is folyamatosan együttműködjön az Európai Unióval, és mindent megtegyen annak érdekében, hogy biztosítsa az egyezmény végrehajtásának megfelelőségét – olvasható az NFM közleményében.

 

 

Energiaklub: nem értesítette a kormány Brüsszelt

Az Energiaklub szerint a kormány – közlésével ellentétben – nem értesítette hivatalosan az Európai Bizottságot az új paksi erőmű-blokkok terveiről.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kedden az MTI-nek küldött közleményében az írta, a magyar kormány állítása szerint az új paksi blokkokról szóló államközi szerződés ügyében mindenről tájékoztatták előzetesen az Európai Bizottságot, ezt most a bizottság az Energiaklub adatigénylésére válaszolva cáfolja. Az Energiaklub szerint a válaszban az szerepel, hogy a beruházásról a bizottságot még nem értesítették, és ebben az ügyben semmilyen hivatalos dokumentum nem született.

A szervezet közlése szerint korábban a Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is megtagadta a választ arra a kérdésre, hogy pontosan kivel és miről folytattak a bizottsággal tárgyalásokat, és nem küldték meg azt a hivatalos levelet sem, amelyben állítólag Brüsszel rábólint a beruházásra. Ezért fordult az Energiaklub február elején adatigénylésével az Európai Bizottsághoz – olvasható a közleményben.

Az Energiaklub közleményéhez csatolt egy, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatóságától kapott emailt is, amelyben a brüsszeli hivatal egyik munkatársa arról tájékoztatta a magyar civil szervezetet, hogy a befektetési projektről az Euratom szerződés 41-es paragrafusa szabályainak megfelelően nem kapott tájékoztatást, a bizottság birtokában nem található semmilyen, a kéréssel összefüggésbe hozható dokumentum.

Az Euratom szerződés 41. – és ezzel összefüggő 42. – cikke szerint a nukleáris ipari tevékenységet végző cégeknek kell tájékoztatniuk a bizottságot az új beruházásokról, legkésőbb három hónappal az első szállítási szerződések megkötése előtt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár január 14-én az új paksi blokkok brüsszeli fogadtatását firtató kérdésre közölte: a magyar kormány 2013. november 26-án az energiaügyi főigazgatóságot tájékoztatta arról, hogy nemzetközi megállapodást akar kötni Oroszországgal, december 14-én notifikációs jegyzéket küldtek az EU bizottságának, amely tartalmazta a megállapodás teljes szövegét. A 30 napos határidőig nem jeleztek problémát Brüsszelben, így köthették meg a megállapodást – tette hozzá az államtitkár.

Az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője január 15-én közölte: Magyarország eleget tett kötelezettségének, és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét. Hozzátette: a testület nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy kell-e tendereztetni vagy sem a paksi atomerőmű tervezett bővítésének ügyében.

Az Európai Bizottság egységes piacért és szolgáltatásokért felelős tagjának szóvivője február 6-án azt tudatta, hogy a szakértők megkezdték a nukleáris energia békés célú felhasználása terén való együttműködésről kötött megállapodás közbeszerzési vonatkozásainak vizsgálatát. Hozzátette, hogy amint a vizsgálat lezárul, közölni fogják annak eredményét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.