Földtörvény-vita – Szájer: az Európai Bizottságnak a törvényességet kell védenie

Az Európai Bizottság feladata az, hogy a törvényességet védje, nem pedig a törvénysértő spekulánsokat – jelentette ki hétfőn este, az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén Szájer József, a Fidesz EP-képviselője miután az osztrák kormány a brüsszeli testülethez fordult a magyar földtörvény ügyében, annak vizsgálatát kérve.

 

Szájer szerint Bécs azoknak kér védelmet az Európai Bizottságtól, akik törvénysértő módon szereztek földet Magyarországon. Mint kifejtette, uniós csatlakozásukkor az új tagállamoknak lehetőségük volt megvédeni termőföldjüket, az akkori szerződések pedig a szabályok kijátszásával köttettek.

“A magyar állam sokáig gyenge volt, de az elmúlt időszakban világossá tette, hogy a tilalom idején megkötött színlelt szerződéseket nem fogja elfogadni” – húzta alá a néppárti frakció magyar alelnöke, aki szerint a csalóknak arra is lett volna lehetőségük, hogy időben visszalépjenek, sokat ezt mégsem tették meg.

“A magyar földtörvény pedig hatályba fog lépni” – szögezte le Szájer.

A múlt héten, az agrárminiszterek brüsszeli tanácskozását követően Andrä Rupprechter osztrák tárcavezető közölte: hivatalosan ígéretet kapott a bizottságtól, hogy a brüsszeli testület megvizsgálja az új magyar földtörvényt, ezt később a bizottság meg is erősítette az MTI-nek.

Az új magyar földtörvény értelmében a haszonbérleti szerződések, amelyeknél a külföldi gazdák előre kifizették a bérleti díjat, a zsebszerződésekhez hasonlóan érvénytelenek, és 2014. májusig meg kell szüntetni őket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.