Wittinghoff Tamás: A kormányablak nem enyhíti, hogy Budaörs a járási rendszer legnagyobb vesztese

(Budaörs, 2014. február 21. – Budaörsi Infó) Budaörsön új Kormányablak nyílt. Az alkalomból a  Kereszténydemokrata Néppárt Budaörsi Szervezete közleményt adott ki, amit itt olvashatnak: „Házhoz jön a közigazgatás” – Kormányablak nyílt Budaörsön. A közleményre Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere reagált. 

A kormányablak nem enyhíti, hogy Budaörs a járási rendszer legnagyobb vesztese

 

Négy év kormányzás után, a választások előtt másfél hónappal kampányszerűen nyílnak meg az országban a kormányablakok. Így történt ez Budaörsön is, amely apropóján a KDNP Budaörsi Szervezete közleményt adott ki. A közlemény azt sugallja, mintha a kormányablak megnyitásának olyan jelentősége lenne Budaörsön, mint amikor egy elhagyatott tanyára bevezetik az áramot. Budaörsön ezzel szemben korábban is a lakosság legnagyobb megelégedése mellett zajlott az ügyfelek kiszolgálása, az új kormányablak pedig az önkormányzati beruházásban épült, a magyar közigazgatás talán legjobban felszerelt okmányirodája helyett jött létre. A különbség csupán annyi, csökkent a munkaállomások száma, megnőtt ügyintézési idő. Szembeszökő különbség továbbá, hogy az ügyintézők egyenruhát öltöttek és most már zöld nyakkendőben, ill. a hölgyek sálban fogadják az ügyfeleket, szemben az önkormányzat korábbi, a polgárokhoz minél inkább közeli és közvetlenebb, ügyfélbarát hozzáállással. Ráadásul a kormányzati kommunikációval szemben a kormányablaknál nem lehet 260 féle ügyet intézni: ezek túlnyomó részét csak elindítani lehet itt.

A KDNP-közlemény állításával szemben a balliberális oldal nem vizionálta a közigazgatás szétverését. Ez tudniillik nem vízió, hanem valóban megtörtént. Az évek hosszú munkájával kialakított és működőképessé tett kistérségeket ugyanis felszámolták, és hatalmas ráfordítás mellett járásokat hoztak létre helyettük. Egyelőre semmi sem igazolja, hogy az új járási rendszer hatékonyabb lenne a korábbinál, vagy hogy az átalakítás a költségek megtakarításához vezetett volna.

A járási rendszer kialakításának nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a legnagyobb vesztese Budaörs városa lett. Budaörs a KSH korábbi felmérése szerint az ország legfejlettebb települése, 30 ezres lélekszámával mégsem lett a járás központja, hanem a 13 ezer fős, lényegesen fejletlenebb Budakeszi lett az helyette. Az építési hatósági ügyeket például ennek következtében a budaörsiek jelenleg Budakeszin és Érden megosztva tudják intézni.

Budaörsön egy csúcsminőségű okmányirodát kétségtelenül könnyebb volt kormányablakká alakítani, mint olyan helyen nyitni egyet, ahol valóban gondot okoz az ügyek intézése. Utóbbinak nyilván lényegesen nagyobb lett volna a haszna és értelme, jól kommunikálható látszatintézkedésnek viszont ez is kiváló.

Wittinghoff Tamás
 polgármester

 Budaörs Fejlődéséért Egyesület

Budaörs, 2014. február 20.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.