TASZ: Orbán lépjen fel az ukrajnai hatalmi önkény ellen

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) levélben szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, hogy lépjen fel az Ukrajnában “tomboló hatalmi önkény és erőszak ellen” és ajánlja fel közvetítő szerepét a válság békés rendezése érdekében – tájékoztatta pénteken a TASZ ügyvezető igazgatója az MTI-t.

 

Kapronczay Stefánia érthetetlennek nevezte, hogy a miniszterelnök, aki 2006-ban a budapesti hatósági erőszak kapcsán még nemzetközi beavatkozást követelt, most “mélyen hallgat az Ukrajnában kialakult drámai emberi jogi krízishelyzetről”.

A jogvédő szervezet vezetője emlékeztetett arra, hogy a szomszédos Ukrajnában emberi jogi válsághelyzet alakult ki, a hatalom korlátozza a szabadságjogokat, polgárai testi épségét, sőt életét fenyegeti.

Miközben az Európai Unió intézményei és tagállamai sorra szólalnak fel az erőszak ellen és a demokrácia védelmében, a magyar állam vezetői mélyen hallgatnak – tette hozzá.

Szerinte ez annál is inkább különös, mert Ukrajnában most mindazok az értékek és elvek kerültek veszélybe, amelyekre az Európai Unió és Magyarország épül. Ugyanakkor félő, hogy Ukrajna hamarosan polgárháborúba süllyed, ami pedig az egész térségben komoly hatással lehet az emberi jogok alakulására.

Ebben a helyzetben “felszólítottuk Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy járjon közben az ukrán kormányzatnál a tömeges hatósági erőszak megszűnéséért. Az állam nemcsak nem védi meg polgárai testi épségét és életét, hanem egyenesen fenyegeti azt. Emellett nem mehet el szó nélkül az, aki a mindenkit megillető jogok védelmének elkötelezettje” – fogalmazott Kapronczay Stefánia.

 

Orbán: Magyarország minden eshetőségre felkészült

Magyarország minden eshetőségre felkészült az ukrán válsággal kapcsolatban, “követjük az eseményeket” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő csütörtökön tett látogatást a magyar-ukrán határ térségében, ahol határőröknél, rendőröknél és kórházakban is tájékozódott.

Orbán Viktor közölte, a magyar kormány igyekszik – bár a háttérben, de – folyamatosan követni az ukrajnai eseményeket, különösen a kárpátaljai magyarokra próbál figyelni. Hozzátette, hogy a Kárpátalján élő magyarok körében aggodalom ugyan van, de nyugtalanság nincs, eddig nem érkezett hír tömegesen bajba jutott magyar családokról, ezért nem tapasztalható “áramlás” Magyarország felé.

Azonban “mindenkire figyelünk, fel vagyunk készülve minden eshetőségre” – mondta a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy Magyarország minden csatornán keresztül együttérzését, segítőkészségét nyilvánította ki az Ukrajnában történtek miatt, a magyarok békét, biztonságot kívánnak “ukrán barátainknak”. “A legtöbb magyar nem politikai kérdésként tekint erre a helyzetre, hanem egy felbomló állam képét látja, ahol anarchia, káosz van” – jelentette ki, megjegyezve, hogy a felbomlást nem területi értelemben érti, hanem a közrend szempontjából.

A határ térségében tett csütörtöki látogatásáról szólva a kormányfő kifejtette: a forgalom mindkét irányban lassult az ukrán-magyar határon, ugyanakkor a lengyel-ukrán határon történt lezárások miatt a kamionforgalom egy része átterelődött Magyarország irányába.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben az Ukrajnában működő atomerőművekre is figyelni kell, ezért a határ közelébe rendelték a sugármérésre alkalmas eszközöket.

Beszámolt arról is, hogy ülésezett a magyar operatív törzs, a nemzetbiztonsági kabinet, továbbá a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – belügyminiszterei ugyancsak forródróton vannak, találkozni is fognak a napokban, Magyarország pedig kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal, és az ellenzéktől is rendszeresen kap üzeneteket.
Kijevben több tucat halálos áldozata van a kormány ellen tüntetők és a rendőrök között napok óta tartó összecsapásoknak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.